Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas stosowania leku Meteospasmyl, ponieważ alkohol może wpływać na jego wchłanianie, metabolizm oraz nasilać działania niepożądane, takie jak zawroty głowy czy obniżenie ciśnienia krwi.
Cześć! Mam takie pytanie, może głupie, ale wolę zapytać niż potem żałować. Biorę od kilku dni Meteospasmyl, na wzdęcia i bóle brzucha, lekarz powiedział że mam IBS. No i w weekend mam urodziny koleżanki, wiadomo – winko, może coś mocniejszego… Czy można pić alkohol biorąc Meteospasmyl? Czy miałyście jakieś doświadczenia? Nie chcę się rozłożyć przez jeden kieliszek…
Też mam IBS od kilku lat i z tym Meteospasmylem to już się znamy na dobre i na złe. I też się kiedyś zastanawiałam, czy mogę sobie wypić lampkę wina, jak biorę lek. I raz właśnie się skusiłam, bo była kolacja u siostry – winko czerwone, lekki makaronik, takie tam… No i nic się nie stało. Ale! Raz zrobiłam głupotę i po dwóch kieliszkach prosecco jeszcze dołożyłam sobie Meteospasmyl, bo coś mnie zaczęło gnieść… I to był błąd.
Cały wieczór miałam zawroty głowy, czułam się jakbym wypiła nie dwa, tylko sześć kieliszków. Ciśnienie mi siadło, zrobiło mi się słabo, mąż mnie do domu prawie znosił. Także ja od tamtej pory wiem jedno – albo lek, albo winko, ale nie razem. Jak już wiesz, że będziesz piła, to odstaw lek na ten jeden wieczór, a jak Cię boli brzuch, to zrezygnuj z alkoholu. Lepiej dmuchać na zimne. Jesteśmy już na tym etapie życia, że trzeba z głową . Uściski!
U mnie było bardzo podobnie – zaczęłam brać Meteospasmyl jakiś czas temu, bo miałam dosłownie balon w brzuchu i cały czas te skurcze, bulgotania i takie uczucie jakby mnie coś od środka ściskało. I działa super, serio – po 2–3 dniach już było lepiej. Ale potem był właśnie wieczór panieński mojej kuzynki… No i wiadomo – dziewczyny piły prosecco, ja też chciałam się poczuć jak człowiek. Wzięłam lek rano, a wieczorem wypiłam dwie lampki.
Efekt? Niby nic się nie stało, ale jakoś mi się gorzej spało, brzuch znowu się trochę odezwał, jakby to wszystko wróciło. I lekarz później mi powiedział, że alkohol może osłabiać działanie leku i jeszcze bardziej podrażniać jelita, zwłaszcza jak się ma IBS.