Neurovit rano czy wieczorem?

Neurovit nie posiada określonych zaleceń dotyczących konkretnej pory dnia, o której powinien być przyjmowany. Ważne jest jednak, aby przyjmować lek zgodnie z zaleceniami lekarza, który przepisał lek.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/neurovit/o-jakiej-porze-dnia-brac-neurovit

Cześć, mam pytanie do osób, które stosują Neurovit. O której godzinie zazwyczaj go przyjmujecie? Czy ktoś bierze go wieczorem? Jak się wtedy czujecie? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Neurovit spokojnie można przyjmować wieczorem. Ja zazwyczaj biorę go po kolacji, bo lek najlepiej działa po posiłku. Nie zauważyłem żadnych problemów ani skutków ubocznych, wręcz przeciwnie – wszystko jest w porządku. Jeśli ktoś jeszcze bierze o innej porze, chętnie poczytam, jak to u Was wygląda. :blush:

Dzień dobry. Przez ostatnie 3 miesiące brałam Neurovit regularnie — rano i wieczorem, czyli łącznie 2 tabletki dziennie. Od pewnego czasu zaczęłam się jednak gorzej czuć i zastanawiam się, czy może mieć to związek z tym lekiem albo z dawką, którą przyjmowałam.

Najbardziej dokuczają mi drżące nogi, nudności i bóle głowy. Objawy były na tyle nieprzyjemne, że wczoraj wieczorem nie wzięłam już tabletki. Dziś rano przyjęłam jedną tabletkę, tak jak zwykle, ale zastanawiam się, czy mogę w ten sposób stopniowo zejść z dawkowania z dwóch tabletek dziennie do jednej tabletki dziennie.

Nie wiem, czy Neurovit trzeba odstawiać stopniowo, czy można po prostu zmniejszyć dawkę. Wiem, że to są witaminy z grupy B, ale dawki w tym preparacie są dość wysokie, szczególnie witaminy B6, dlatego zaczęłam się zastanawiać, czy moje objawy nie mogą być związane właśnie z dłuższym stosowaniem większej dawki.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia po Neurovicie? Czy po kilku miesiącach brania pojawiały się u Was nudności, bóle głowy, drżenie nóg, mrowienie albo jakieś dziwne objawy neurologiczne? I czy zmniejszenie dawki z dwóch tabletek dziennie na jedną pomogło?

Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo nie wiem, czy zostać przy jednej tabletce dziennie, zrobić przerwę, czy całkiem odstawić Neurovit. Chciałabym też wiedzieć, czy takie zejście z dawki — pominięcie wieczornej tabletki i zostawienie tylko porannej — jest normalnym sposobem ograniczania tego leku.

Ja bym przy takich objawach nie zwiększała dalej dawki i raczej potraktowała to poważnie, zwłaszcza że brałaś Neurovit przez 3 miesiące po 2 tabletki dziennie. To niby witaminy, ale w Neurovicie dawki są wysokie, szczególnie witaminy B6. Przy dłuższym stosowaniu większych dawek mogą pojawiać się różne objawy ze strony układu nerwowego albo ogólne złe samopoczucie.

Drżące nogi, nudności i bóle głowy mogą oczywiście mieć różne przyczyny, ale jeśli zauważyłaś, że zaczęło się to podczas stosowania Neurovitu albo nasiliło po dłuższym czasie brania, to jak najbardziej można podejrzewać związek. U niektórych osób witaminy z grupy B potrafią też podrażniać żołądek, szczególnie gdy są brane długo, w większych dawkach albo nie po konkretnym posiłku.

Co do zejścia z 2 tabletek na 1 — Neurovit nie jest lekiem uzależniającym ani przeciwlękowym, więc zwykle nie odstawia się go tak jak leków działających na psychikę. Zmniejszenie dawki z dwóch tabletek dziennie do jednej wydaje się logicznym krokiem, szczególnie jeśli źle się po nim czujesz. Ja sama w takiej sytuacji nie wracałabym od razu do 2 tabletek dziennie, tylko obserwowałabym, czy po zmniejszeniu dawki objawy słabną.

Warto też zerknąć do Charakterystyki Produktu Leczniczego. Tam jest napisane, że w działaniach niepożądanych Neurovitu wymieniono między innymi nudności, ból głowy i zawroty głowy. Jest też informacja, że długotrwałe przyjmowanie dawki witaminy B6 przekraczającej 50 mg na dobę może powodować neuropatię obwodową. A jedna tabletka Neurovitu zawiera 200 mg witaminy B6, więc przy dwóch tabletkach dziennie wychodzi już 400 mg B6 na dobę. To nie znaczy automatycznie, że u Ciebie doszło do takiego działania, ale przy drżeniu nóg i złym samopoczuciu nie ignorowałabym tego.

Najważniejsze jest to, że przy dłuższym stosowaniu Neurovitu trzeba uważać na witaminę B6. W ulotce i charakterystyce produktu pojawia się informacja, że większe dawki B6 stosowane przez dłuższy czas mogą działać niekorzystnie na nerwy i powodować m.in. mrowienie, drętwienie albo zaburzenia czucia. Drżenie nóg nie musi oznaczać dokładnie tego samego, ale przy takich objawach ja bym nie bagatelizowała tematu.

Moim zdaniem dobrze zrobiłaś, że nie wzięłaś wieczornej tabletki, skoro czułaś się źle. Zostałabym przy jednej tabletce albo rozważyła przerwę, jeśli objawy są mocne. Warto też zwrócić uwagę, czy dochodzi mrowienie, drętwienie, pieczenie stóp/dłoni, zaburzenia czucia, osłabienie nóg albo problemy z chodzeniem — wtedy tym bardziej warto szybko wyjaśnić sytuację.

U mnie po witaminach z grupy B też bywało tak, że przy wyższych dawkach czułam się gorzej, a po zmniejszeniu było spokojniej. Nie każdy dobrze toleruje duże dawki, nawet jeśli to „tylko witaminy”. Szczególnie po 3 miesiącach brania 2 razy dziennie organizm mógł już po prostu źle reagować na taką ilość.