Czy stosując Xefo Rapid można pić alkohol?

Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas stosowania leku Xefo Rapid, ponieważ może to zwiększać ryzyko krwawienia z przewodu pokarmowego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xefo-rapid/czy-stosujac-xefo-rapid-mozna-pic-alkohol

Biorę od kilku dni Xefo Rapid na ból kręgosłupa i mam pytanie do was – czy można przy tym pić alkohol? Nie mówię o jakimś wielkim chlaniu, ale np. lampka wina do kolacji albo jedno piwo w weekend. W ulotce niby piszą, żeby unikać, ale wiadomo, jak to jest – różnie ludzie piszą w necie. Ktoś pił i przeżył? Jakieś doświadczenia?

Ja też brałam Xefo Rapid, jak mnie krzyż napieprzał po całym dniu na nogach. Mam taką robotę, że ciągle chodzę, schylam się, noszę, no i wysiadło. Lek pomagał, ale wzięłam raz piwo na grillu u znajomych i oj, nie polecam! Kręciło mi się w głowie jak na karuzeli, brzuch mi się zbuntował, w nocy spać nie mogłam, bo zgaga paliła jak diabli. Nie wiem, czy to akurat przez Xefo, ale drugi raz nie ryzykowałam.

Mój szwagier z kolei bierze różne prochy na stawy i jemu to wszystko jedno – piwo, wódka, nawet grzańca sobie chlapnie zimą i mówi, że „nic mu nie jest”. No ale wiadomo, chłop stalowy żołądek ma.

Lekarz mi mówił, że te leki drażnią żołądek i wątroba też dostaje po tyłku, więc alkohol to średni pomysł. No ale wiadomo – życie, czasem człowiek chce wypić coś dobrego. Myślę, że jak to ma być JEDNA lampka wina do obiadu, to może się nic nie stanie, ale jak planujesz wieczór z wódeczką i zagrychą, to bym się zastanowiła…

Ja tam wolę się wyleczyć, a potem pić bez stresu. Ale jak ktoś próbował i przeżył, to też chętnie poczytam! :grin: