Czy Summamed dobrze działa na krztusiec?

Tak, Sumamed (azytromycyna) jest skuteczny w leczeniu krztuśca, ponieważ działa na bakterię Bordetella pertussis, odpowiedzialną za tę chorobę.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/sumamed/czy-summamed-dobrze-dziala-na-krztusiec

Moja roczna córka, mimo szczepienia DTP, zachorowała na coś, co pediatra określiła jako atypowy krztusiec. Na początku, gdy pojawił się kaszel, dostała Sinecod, Zyrtec i Atrovent, ale niestety sytuacja się pogorszyła – pojawiły się szmery w oskrzelach. Dziś lekarz przepisał Sumamed.

Kaszel trwa już ponad tydzień. Najgorzej jest w nocy – córka dusi się i ma odruchy wymiotne, choć nie gorączkuje. Gardło jest czyste, a do tej pory oskrzela i płuca były w porządku. Dopiero dziś lekarz usłyszała te szmery…

Chciałabym zapytać, czy według Pana przepisanie tego antybiotyku jest uzasadnione? I jak można upewnić się, czy rzeczywiście mamy do czynienia z krztuścem, a nie na przykład z alergią? Bardzo będę wdzięczna za każdą opinię i wskazówki.

U nas było bardzo podobnie, ale najgorsze zaczęło się pod koniec choroby, w czwartym tygodniu. Kaszel męczył córkę przez cały czas, a noce były koszmarem. Przez trzy tygodnie leczono ją na alergię, ale pod koniec choroby doszło do zapalenia płuc.

Trafiliśmy do szpitala, bo córka zaczęła się dusić i pojawiła się gorączka. Dopiero tam zrobiono badania z krwi, które potwierdziły, że to krztusiec. Wcześniej w domu była leczona Sumamedem Forte, ale niestety nie przyniósł on efektów. W szpitalu podawano jej Klacid dożylnie oraz wykonywano inhalacje (Mucosolvan, Berodual).

Moja córka ma teraz cztery lata. Żaden lekarz wcześniej nie pomyślał, że może to być krztusiec – wszyscy byli przekonani, że jest chroniona przez szczepienie.

Dzięki, że napisałaś… Kurczę, mam nadzieję, że skoro zaczęła brać Sumamed już teraz, to może zadziała. Dzisiejsza noc była zdecydowanie gorsza, ale chyba tak jest z antybiotykami – efekty widać dopiero na trzecią dobę. Oby przyniosło ulgę…

Pozdrawiam!