Czy Systen Sequi powoduje tycie?

Podczas hormonalnej terapii zastępczej, takiej jak ta stosowana przy użyciu Systen Sequi, niektóre kobiety mogą zauważyć zmiany w masie ciała. Zgłaszane skutki uboczne leku Systen Sequi obejmują zarówno zwiększenie, jak i utratę masy ciała, ale są to zjawiska rzadko występujące (mogą dotknąć 1 na 1000 osób).

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/systen-sequi/czy-systen-sequi-powoduje-tycie

Hej wszystkim, mam pytanie do osób, które stosują Systen Sequi. Czy zauważyliście, że ten lek może powodować wzrost masy ciała? W ulotce jest to wymienione jako możliwy skutek uboczny, ale zastanawiam się, jak wygląda to w praktyce.

Dodam, że staram się prowadzić bardzo zdrowy tryb życia – jestem na diecie bezmięsnej i bezcukrowej, całkowicie eliminuję smażone potrawy, pieczone przekąski i tzw. śmieciowe jedzenie. Ćwiczę też dość intensywnie trzy razy w tygodniu.

Mimo wszystko obawiam się, czy waga może wzrosnąć pomimo tych wszystkich starań. Jakie są Wasze doświadczenia?

U mnie efekty HTZ pojawiły się dopiero po trzech miesiącach stosowania. Używam żelu, ale musiałam zwiększyć dawkę, bo początkowo była zbyt niska. Być może pół plasterka to dla Ciebie za mało, ale skoro masz przeciwskazania do wyższej dawki, niestety nie obejdzie się bez konsultacji z lekarzem. Wydaje mi się, że warto mu powiedzieć, jak bardzo się męczysz. Bo tak naprawdę – skoro już stosujesz hormony, które w pewien sposób oddziałują na Twoje organizm, a objawy menopauzy nadal Cię męczą, to trochę mija się to z celem, prawda?

Co do tycia po hormonach – to prawda, że same w sobie nie “tuczą”, ale mogą spowalniać metabolizm. Jeśli masz skłonności do przybierania na wadze, mogą mieć na to wpływ. Dlatego ważne jest, żeby bardzo uważnie kontrolować dietę i styl życia. Ale pamiętaj, że to nie reguła – jeśli Twoja przemiana materii działa sprawnie, niekoniecznie musisz zauważyć jakiekolwiek zmiany w tym zakresie.