Czy tabletki Klabax można dzielić?

Klabax występuje w postaci tabletek o różnych dawkach, takich jak 250 mg i 500 mg. Tabletki są powlekane, co zapewnia ochronę przed rozpadem w żołądku, umożliwiając stopniowe uwalnianie substancji czynnej w jelitach. Dzięki temu lek działa skuteczniej i może być lepiej tolerowany.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/klabax/czy-tabletki-klabax-mozna-dzielic

Dostałam Klabax na zapalenie zatok i muszę brać 500 mg dwa razy dziennie. Problem w tym, że te tabletki są OGROMNE. Ja się naprawdę duszę, jak próbuję je połknąć. Nie da się tego jakoś podzielić na pół? Ktoś próbował? W aptece powiedzieli, że niby ma linię podziału, ale nie wiem, czy to znaczy, że mogę ją łamać, czy po prostu tak wygląda i koniec.

Nie chcę robić głupot i osłabić działania leku, ale serio, połknięcie tego to jak wyzwanie w jakimś teleturnieju. Jak sobie radziliście? Może rozpuszczacie w wodzie, gryziecie, czy coś? Dajcie znać!

Ja brałam Klabax na zapalenie oskrzeli i to był DRAMAT. Te tabletki to jakieś cegły, a ja mam odruch wymiotny jak tylko coś większego muszę połknąć. Ja też pytałam w aptece, czy można je dzielić, bo niby ta linia jest, ale Pani magister mi powiedziała, że to bardziej dla ozdoby, bo te tabletki mają otoczkę i lepiej ich nie łamać. No ale wiadomo, jak człowiek się dusi, to kombinuje.

Ja zrobiłam tak, że próbowałam je przełamywać na pół – no i pękają, ale nieregularnie. Raz się udało ładnie, raz miałam krzywą połówkę, która drapała w gardło. Więc w końcu zaczęłam popijać gęstym jogurtem – i to serio działało! Taka śliska warstwa i hop, jakoś wchodziło.

Moja mama też brała Klabax i ona to po prostu rozgryzała :nauseated_face:. Powiedziała, że smak jest paskudny, ale jak się szybko zapije, to da się przeżyć. Ja bym się na to nie odważyła, ale jak ktoś nie ma wyboru…

Generalnie, jeśli masz zawiesinę w wersji dla dzieci, to może warto podpytać lekarza, czy możesz ją wziąć zamiast tych końskich tabletek. Bo serio, to jest jakieś nieporozumienie, żeby antybiotyki były takie wielkie!

Trzymaj się i powodzenia, niech Ci się dobrze łyka!