Tak, zawartość kapsułki Tamiflu (oseltamiwir) może być wysypana, ale z pewnymi zastrzeżeniami.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tamiflu/czy-tamiflu-mozna-wysypac-z-kapsulki
Tak, zawartość kapsułki Tamiflu (oseltamiwir) może być wysypana, ale z pewnymi zastrzeżeniami.
Mam pytanie do tych, którzy brali Tamiflu. Czy ktoś z Was próbował wysypać zawartość kapsułki? Pytam, bo moja córka (8 lat) ma problem z połykaniem tabletek, a Tamiflu w kapsułkach to jedyna opcja, jaką udało nam się dostać w aptece. Trochę się boję, czy lek działa tak samo po wymieszaniu z czymś, a może coś się z nim dzieje, jak traci tę „osłonkę”? Może macie jakieś triki, jak to podać dziecku? Każda rada się przyda, bo mamy za sobą pierwszą kiepską noc z grypą i już widzę, że łatwo nie będzie .
Sama miałam ten problem z moim synem, gdy był młodszy. Też dostaliśmy Tamiflu w kapsułkach i od razu wiedziałam, że nie ma szans, żeby połknął to w całości – on potrafi robić sceny nawet przy syropach! Na początku spanikowałam, bo na ulotkach nic konkretnego nie było, ale w końcu zaryzykowałam i… to była najlepsza decyzja, jaką mogłam podjąć.
Wysypałam zawartość kapsułki na łyżeczkę i zmieszałam z odrobiną miodu. Gorzki smak leku był praktycznie niewyczuwalny, a mały nie robił żadnych problemów – no, może na początku trochę marudził, ale to dlatego, że widział proszek i już się uprzedzał . Żeby upewnić się, że wszystko przyjął, jeszcze podałam mu herbatę z cytryną.
Teraz anegdotka, która może Cię rozbawić. Kiedy pierwszy raz zrobiłam tę mieszankę, młody zapytał mnie: „Mamo, a to na pewno nie trucizna?” Musiałam się naprawdę postarać, żeby go przekonać, bo jak już coś sobie ubzdura, to koniec. Ale kiedy zobaczył, że po pierwszej dawce czuje się trochę lepiej, przestał stawiać opór.
Od tamtego czasu, gdy przychodziły inne choroby i leki, stosuję ten sam trik – miód, przecier owocowy albo nawet Nutella (wiem, wiem, może nie najzdrowsze, ale w takich sytuacjach wybieram mniejsze zło ). Wiem, że każdy organizm jest inny, ale u nas takie rozwiązanie działało super, a lek spełnił swoje zadanie.
Ważne, żeby podać to od razu po zmieszaniu – nie zostawiaj na później, bo lek może stracić swoją skuteczność.