Czy Testosteron bierze sie do końca życia?

Testosteron można stosować przewlekle (latami), a u części osób to jest terapia „na stałe”.

Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/testosteron-testosteronum/czy-testosteron-mozna-brac-caly-czas/

Zszedłem z TRT pod koniec trzydziestki, po około 2 latach stosowania. Zrobiłem normalne PCT. Straciłem trochę masy, pojawiło się też przejściowe wypadanie włosów (typowe przy zmianach hormonalnych), ale włosy później odrosły. Naturalny testosteron wrócił mi do poziomu około 600.

Przez kolejne 10 lat byłem całkowicie „naturalny”. Ostatnio jednak zdecydowałem się wrócić na TRT, tym razem z HCG. Dla mnie stosowanie HCG w trakcie TRT to podstawa – bez tego po prostu nie czuję się dobrze. Przed powrotem na terapię, mając 46 lat, moje wyniki kręciły się w okolicach 400. Po ponownym wejściu na TRT trzymam się teraz w zakresie 800–1000.

Zawsze mam środki do PCT pod ręką, bo życie bywa różne i nigdy nie wiadomo, co się wydarzy. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli ktoś nie ma ciężkiego, pierwotnego hipogonadyzmu (czyli sytuacji, w której jądra praktycznie w ogóle nie działają), to uruchomienie własnej produkcji testosteronu po TRT jest jak najbardziej możliwe.

Zanim zacząłem TRT, to była moja największa obawa. Teraz, po roku na terapii, nie potrafię sobie wyobrazić funkcjonowania bez niej. Szczerze mówiąc, nie chcę już nigdy z niej schodzić.

Byłem na TRT, potem zszedłem z terapii. Wszedłem mocno w dietę i naturalną suplementację i udało mi się podnieść testosteron z około 250 do 650. Sylwetka wygląda bardzo dobrze, mam czterdzieści kilka lat, a zaraz po odstawieniu TRT zrobiłem jeszcze 3 tygodnie HCG. Na ten moment wyniki są w porządku, testosteron trzyma się stabilnie.

Z tym wszystkim trzeba jednak powiedzieć jedno: to jest bardzo indywidualna sprawa. Nie u każdego zadziała tak samo. Ale prawda jest też taka, że nie każdy chce lub potrafi włożyć realną pracę, żeby spróbować podnieść testosteron naturalnie zanim zdecyduje się na TRT.

Moim zdaniem TRT powinno być ostatecznością, a nie pierwszym wyborem. Jeśli da się poprawić wyniki stylem życia, dietą, snem i konsekwencją – warto to sprawdzić, zanim wchodzi się w terapię na lata.

Jak się czułeś na początku po zejściu z TRT, nawet mimo HCG? Po jakim czasie wróciłeś do „normalności” – psychicznie i fizycznie? I ostatnia rzecz: ile czasu zajęło, zanim naturalny testosteron wrócił do sensownego poziomu?

Planuję starania o dziecko i schodzę z TRT w przyszłym miesiącu, więc każda realna informacja bardzo się przyda. Dzięki z góry.

Jeśli masz też jakieś konkretne tipy – suplementy, dieta, sen, trening, cokolwiek co pomogło szybciej odbudować testosteron albo nawet podnieść go wyżej niż przed TRT – chętnie poczytam.

@Wiktor HCG możesz brać jeszcze w trakcie TRT. Potrzeba na to kilku tygodni, ale u mnie wyglądało to tak, że przez pierwszy tydzień dałem wyższą dawkę, a potem przez kolejne tygodnie stopniowo ją zmniejszałem.

Do „normalności” – psychicznie i fizycznie – wróciłem po kilku tygodniach, choć czułem, że mój organizm przerabia HCG szybciej niż u większości. U każdego ten moment jest inny – nie ma jednego schematu czasowego, który pasuje wszystkim.

Z prostych rzeczy: warzywa, świeże owoce, zadbanie o regenerację i obniżenie stresu. Daj ciału trochę spokoju. Moje osobiste odczucie jest takie, że TRT samo w sobie jest dla organizmu obciążeniem – nawet jeśli daje dobre efekty, to jednak jest to ciągła ingerencja hormonalna. Dlatego im więcej luzu, snu i „odciążenia głowy”, tym łatwiej organizmowi wrócić na swoje tory.

Jeśli wahasz się przed startem, to znaczy, że intuicyjnie czujesz, że to może nie być jeszcze właściwy krok. I tak – z TRT da się zejść, ale będzie to nieprzyjemne i nie ma gwarancji, że wszystko wróci idealnie. Wielu osobom się udaje, ale wielu też nie.

Co ciekawe, schemat schodzenia z TRT jest bardzo podobny do tego, który ludzie stosują, żeby podnieść testosteron naturalnie przed wejściem na TRT. Dlatego, jeśli masz wątpliwości, serio rozważyłbym konsultację z lekarzem, który się na tym faktycznie zna – nie z typową „kliniką TRT”, tylko kimś, kto patrzy szerzej. Jeśli się wahasz, to daj sobie jeszcze trochę czasu, zrób zmiany w stylu życia, pogadaj z lekarzem i zobacz, czy da się coś poprawić bez wchodzenia w hormony.

TRT nie jest nieodwracalne, ale zejście po kilku latach potrafi być ciężkie. To nie jest tylko „strzał raz w tygodniu”. Dochodzi krew, estrogen, hematokryt, czasem leki dodatkowe, pilnowanie badań – sporo zmiennych. I co ważne: wielu ludzi wcale nie czuje tej ulgi, na którą liczyli.

Dlatego moja sugestia jest taka:
zrób szeroki panel badań, zobacz tarczycę, usiądź i uczciwie oceń dietę, sen, stres, aktywność fizyczną. TRT nie naprawi złego stylu życia. Nie sprawi magicznie, że zaczniesz jeść czysto i trenować. Nie wyleczy niedoczynności tarczycy. A skoro i tak musisz ogarnąć te rzeczy, to czemu nie spróbować najpierw bez TRT i zobaczyć, co się stanie? Wtedy – jeśli zdecydujesz się wejść – zrobisz to bez wahania.

I jeszcze jedno, bardzo ważne:
jeśli jesteś w wieku 20-kilku lat, to naprawdę mocno się nad tym zastanów. Jesteś na forum, pytasz, czy to dobry pomysł. Prawda jest taka, że masa ludzi tutaj TRT wcale nie potrzebowała, sporo jest za młodych, wielu leci na dawkach, które nie mają nic wspólnego z TRT, albo sami sobie to przepisują. Duża część wiedzy to Reddit + YouTube, czyli powtarzanie cudzych opinii. Reddit często służy do utwierdzania się we własnych decyzjach, a nie do szczerej oceny – a potem szybko robi się konkurs porównywania się.

Nie powiem Ci, co masz robić ze swoim życiem. Ale jeśli czujesz opór, to poczekaj. To nie zaszkodzi. Znacznie gorsze jest rozjechanie własnego testosteronu, wejście na TRT na chwilę i zejście, jeśli problem był gdzie indziej.

Tak jak inni pisali – możesz brać HCG, często dochodzi też kontrola estrogenu, czasem leki dodatkowe. W zależności od wieku robi się z tego sporo zastrzyków i tabletek. To działa, ale to nie jest banalne. Do tego są głosy, że przy długim stosowaniu organizm może się na HCG uodparniać.

Na koniec: sam Clomid albo samo HCG u części osób wystarcza, żeby wrócić do zdrowego zakresu testosteronu – bez wchodzenia w TRT.