Po jakim czasie Testosteron daje efekty?

Czas, w którym zauważalne są efekty terapii testosteronem, może być różny dla różnych osób i zależy od wielu czynników, takich jak dawka, forma podania, a także indywidualne cechy organizmu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/testosteron-testosteronum/po-jakim-czasie-testosteron-daje-efekty/

Na początku, przez jakieś 2–3 tygodnie, w zasadzie nic spektakularnego się nie działo. Dopiero po tym czasie zauważyłem, że mam więcej energii w ciągu dnia, łatwiej mi się wstaje rano i nie jestem tak „przytłumiony” jak wcześniej. Libido też delikatnie ruszyło, ale raczej w sensie chęci, a nie jakiejś nagłej rewolucji.

Po około miesiącu zaczęły się pierwsze bardziej konkretne zmiany – lepsze samopoczucie, więcej motywacji do działania, treningi wchodziły jakby lżej. Z erekcją poprawa była, ale stopniowa, bez fajerwerków. Dopiero po 2–3 miesiącach mogłem powiedzieć, że to faktycznie działa tak, jak się spodziewałem. Moim zdaniem trzeba dać temu czas i cierpliwość, bo to nie jest tabletka, tylko proces.

U mnie efekty pojawiały się falami, a nie wszystko naraz. Pierwszą rzecz, jaką zauważyłem po testosteronie, był lepszy nastrój – mniej nerwowości, mniej takiego mentalnego zmęczenia. To było gdzieś po 2 tygodniach. Wtedy jeszcze myślałem, że może to placebo, ale z czasem okazało się, że jednak nie.

Po miesiącu doszły zmiany fizyczne – więcej siły, lepsza regeneracja, ciało jakby szybciej reagowało na trening. Libido wyraźnie do góry, erekcje też zaczęły się poprawiać, ale pełny efekt przyszedł dopiero po kilku miesiącach. Teraz, z perspektywy czasu, widzę, że testosteron działa powoli, ale konsekwentnie. Jeśli ktoś oczekuje efektów po tygodniu, to raczej się rozczaruje, ale jeśli da sobie 2–3 miesiące, to różnica jest naprawdę odczuwalna.