Tetralysal a psychika

Tetralysal może wpływać na psychikę, jednak takie reakcje nie należą do częstych działań niepożądanych. W dokumentacji leku wymienione są depresja i koszmary senne, ale ich częstość nie jest znana.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tetralysal/tetralysal-a-psychika/

Od dwóch tygodni przyjmuję Tetralysal 300 mg na trądzik i od tego czasu moje samopoczucie psychiczne bardzo się pogorszyło. Od dawna mam depresję, ale była dobrze opanowana. Dopiero w ciągu ostatniego tygodnia nastąpiło nagłe pogorszenie.

Może to być zbieg okoliczności, ale zastanawiam się, czy antybiotyk mógł mieć z tym coś wspólnego. Poza rozpoczęciem przyjmowania Tetralysalu nic w moim życiu się nie zmieniło.

Czy ktoś miał podobnie? Zgłosić to i zapytać o zmianę leczenia, czy jeszcze trochę poczekać i zobaczyć, czy samopoczucie się poprawi?

Zaczęłam przyjmować Tetralysal pięć tygodni temu, a przez ostatnie dwa tygodnie miałam chyba najpoważniejszy epizod depresji i lęku w swoim życiu. Nie wiem, czy wynikało to ze złego stanu skóry i ciągłego myślenia o trądziku, czy rzeczywiście z tabletek, ale nigdy wcześniej nie czułam się aż tak źle i nie miałam tak silnego lęku.

Wcześniej właściwie nie zmagałam się z poważniejszymi problemami psychicznymi. Teraz jest na tyle źle, że zaczęłam nawet rozważać rozpoczęcie leczenia przeciwdepresyjnego. Sama próbuję znaleźć informacje, czy inni mieli podobne skutki uboczne po Tetralysalu.

Ja zakończyłam kurację Tetralysalem miesiąc wcześniej, po wcześniejszym omówieniu tego z lekarzem, i moje samopoczucie poprawiło się właściwie w ciągu kilku godzin. Szkoda, ponieważ lek naprawdę dobrze działał na moją skórę, ale psychicznie czuję się teraz zdecydowanie lepiej. Mam nadzieję, że znajdziesz rozwiązanie, które będzie dla Ciebie odpowiednie.

Chyba jeszcze będę kontynuowała kurację, ponieważ zostało mi około sześciu tygodni. Myślę, że gdybym w końcu zobaczyła poprawę skóry, moje samopoczucie również mogłoby się polepszyć.

Mimo wszystko ciekawe jest to, że inne osoby miały podobne odczucia. Mam wrażenie, że takie pogorszenie często przypisuje się wyłącznie trądzikowi i niezadowoleniu z wyglądu, zamiast brać pod uwagę, że wpływ mogą mieć również tabletki.

Czytałam też, że Tetralysal potrzebuje trochę czasu, żeby zacząć działać, więc brak szybkiej poprawy dodatkowo mnie zniechęca. Po jakim czasie u Ciebie pojawiły się pierwsze efekty na skórze?