Tetralysal efekty po tygodniu

Tetralysal może zacząć przynosić pierwsze efekty już po tygodniu, ale zazwyczaj jest to dopiero początek poprawy, a nie pełne oczyszczenie skóry.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tetralysal/tetralysal-efekty-po-tygodniu/

Przez praktycznie całe nastoletnie życie zmagałam się z trądzikiem. Próbowałam różnych kosmetyków, zmiany diety i ograniczenia niektórych produktów, ale nic nie dawało trwałej poprawy. W końcu poszłam do dermatologa i dostałam Tetralysal 300 mg.

Wrzucam zdjęcie porównawcze. Po lewej jest moja skóra przed rozpoczęciem leczenia, a po prawej efekt po zakończeniu czteromiesięcznej kuracji. Od razu zaznaczę, że zdjęcie po prawej nie zostało zrobione po tygodniu – tak duża poprawa pojawiała się stopniowo. Wiem też, że kąt i światło na zdjęciach trochę się różnią, ale stan skóry naprawdę zmienił się bardzo mocno.

Pierwsze efekty Tetralysalu zauważyłam jednak już po około tygodniu. Nie wyglądałam jeszcze tak jak na zdjęciu po prawej, ale przestało pojawiać się tyle nowych, czerwonych krostek. Te, które już miałam na policzku i przy żuchwie, zaczęły się spłaszczać, były mniej bolesne i nie wyglądały na tak mocno zaognione. Różnicę początkowo bardziej czułam pod palcami, niż widziałam w lustrze.

Po mniej więcej miesiącu nie miałam już praktycznie żadnych aktywnych zmian. Zostały głównie czerwone ślady i niewielkie przebarwienia, które później stopniowo bledły. Na zdjęciu po prawej nadal można zobaczyć delikatne pozostałości, ale w porównaniu z tym, jak wyglądał wcześniej cały policzek, różnica jest ogromna.

Kurację zakończyłam około pięciu miesięcy temu i jak dotąd trądzik nie wrócił w dawnej postaci. Czasami pojawi się pojedyncza krostka, ale nie mam już tych dużych skupisk zmian widocznych po lewej stronie zdjęcia.

Jestem ciekawa, jak szybko Tetralysal zaczął działać u innych. Czy po tygodniu również mieliście mniej nowych wyprysków, czy na pierwsze efekty trzeba było czekać dłużej?

Dzięki za wyjaśnienie, bo na początku pomyślałam, że prawe zdjęcie jest zrobione już po tygodniu i aż nie mogłam uwierzyć. Różnica jest naprawdę ogromna, szczególnie na dolnej części policzka i przy żuchwie.

Ja biorę Tetralysal ósmy dzień. Skóra nadal jest zaczerwieniona, ale od trzech dni nie pojawiła mi się żadna nowa bolesna krosta. Czy u Ciebie też właśnie od tego zaczęła się poprawa?

Tak, dokładnie tak to wyglądało. Po tygodniu nadal miałam czerwone ślady i sporo widocznych zmian, ale przestały pojawiać się kolejne duże krosty. Te wcześniejsze zaczęły robić się bardziej płaskie. Dopiero później poprawa stała się wyraźna również na zdjęciach.

Dlatego warto robić fotografie co kilka dni w podobnym świetle. Kiedy codziennie patrzyłam w lustro, wydawało mi się, że prawie nic się nie zmienia, a na porównaniu z pierwszego dnia różnica była już widoczna.

U mnie pierwsza zmiana pojawiła się po około 10 dniach. Stan zapalny wyraźnie się zmniejszył i przez kilka dni nie wyskoczyło nic nowego. Skóra zrobiła się natomiast bardziej sucha i trochę się łuszczyła, szczególnie w okolicy nosa i brody.

Pełniejszy efekt zobaczyłam dopiero po trzech albo czterech tygodniach. Po samym tygodniu nie spodziewałabym się całkowicie czystej skóry, ale mniejsza liczba nowych zmian to już dobry sygnał.

U mnie było zupełnie inaczej. Po tygodniu nie widziałam żadnej poprawy, a nawet pojawiło się kilka nowych zmian. Dopiero pod koniec trzeciego tygodnia zauważyłam, że krosty szybciej się goją i jest ich mniej.

Piszę o tym, bo zdjęcie @AlicjaMallin może robić ogromne wrażenie, ale nie każdy reaguje równie szybko. Gdybym oceniła Tetralysal wyłącznie po pierwszych siedmiu dniach, uznałabym, że w ogóle na mnie nie działa.

Efekt na zdjęciu jest super. Czy Tetralysal usunął też blizny i przebarwienia? Po prawej stronie policzek wygląda prawie całkowicie gładko, a po lewej widać sporo czerwonych śladów.

Sam Tetralysal przede wszystkim uspokoił aktywny trądzik. Nie powiedziałabym, że usunął blizny. Kiedy przestały pojawiać się nowe stany zapalne, skóra dostała po prostu czas na regenerację i część czerwonych śladów stopniowo zbladła.

Na prawym zdjęciu nadal widać kilka delikatnych przebarwień, szczególnie na środku policzka, tylko nie są już tak intensywne. Teraz skupiam się właśnie na wyrównaniu kolorytu i pozostałych śladach.

U mnie Tetralysal również bardzo dobrze oczyścił twarz i w czasie kuracji skóra wyglądała najlepiej od lat. Niestety kilka miesięcy po odstawieniu trądzik zaczął powoli wracać. Nie od razu w takim nasileniu jak wcześniej, ale znów pojawiły się zmiany na brodzie i przy żuchwie.

Mam nadzieję, że u Ciebie efekt się utrzyma. Na zdjęciu naprawdę dobrze widać, jak bardzo zmniejszył się stan zapalny.

Tego właśnie najbardziej się obawiam. Na razie minęło około pięciu miesięcy i odpukać skóra nadal jest spokojna. Zdarzają się pojedyncze krostki, ale nie ma porównania z lewym zdjęciem. Jeżeli coś zacznie wracać, dopiszę aktualizację, bo sama wiem, jak trudno znaleźć informacje o tym, co dzieje się kilka miesięcy po zakończeniu Tetralysalu.