Texibax można przyjmować niezależnie od posiłków, co oznacza, że można go brać zarówno na czczo, jak i po posiłku. Jest to szczególnie ważne dla osób, które mogą mieć trudności z przestrzeganiem ścisłych zaleceń dotyczących czasu przyjmowania leków względem posiłków.
Ja brałam lek z ezomeprazolem bardzo podobny do Texibaxu i z tego co pamiętam, nie trzeba go brać koniecznie na czczo, bo można go przyjmować też z jedzeniem. U mnie najlepiej sprawdzało się rano, po prostu o stałej porze, bo wtedy łatwiej było pamiętać. Na forach dużo osób pisze różnie — jedni wolą przed śniadaniem, inni biorą normalnie niezależnie od posiłku — ale ogólnie nie jest to lek, który trzeba brać tylko w jeden „jedyny słuszny” sposób. Najważniejsze, żeby brać go regularnie i nie gryźć tabletki, tylko połknąć w całości. Przy refluksie i zgadze właśnie regularność robiła u mnie największą różnicę.
Z tego co wiem i sama też tak miałam zalecone przy ezomeprazolu, Texibax można brać zarówno przed jedzeniem, jak i niezależnie od posiłku, więc nie ma co panikować, że jak nie wzięłaś idealnie na czczo, to już nie zadziała. W sieci pełno jest wypowiedzi osób, które biorą takie leki rano na pusty żołądek, ale są też takie, które po prostu łykają o stałej porze i też są zadowolone z efektu. Ja bym najbardziej pilnowała tego, żeby brać codziennie podobnie, bo przy lekach na refluks to często daje lepszy efekt niż kombinowanie, czy to ma być dokładnie 20 minut przed jedzeniem czy po. Sam Texibax według ulotki można przyjmować z jedzeniem lub na czczo, więc oba sposoby mieszczą się w prawidłowym stosowaniu.