Czy Texibax jest na zgage?

Tak, Texibax jest stosowany w leczeniu zgagi. Zgaga, często odczuwana jako pieczenie za mostkiem, wynika z refluksem, czyli cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Texibax, zawierający substancję czynną esomeprazol, należy do grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/texibax/czy-texibax-jest-na-zgage/

Tak, Texibax jest na zgagę, przynajmniej u mnie właśnie na to był przepisany, bo miałam pieczenie w przełyku, kwaśne odbijanie i takie cofanie treści po jedzeniu, szczególnie wieczorem. To nie jest raczej lek typu „biorę i za 5 minut mija”, tylko bardziej taki, który wycisza problem z kwasem i po kilku dniach człowiek czuje wyraźną ulgę. U mnie najlepiej działał wtedy, kiedy zgaga była typowo refluksowa, czyli pieczenie za mostkiem, gorzej po kawie, tłustym jedzeniu i jak się położyłam za szybko po kolacji. Jak ktoś pyta, czy to jest lek stricte na zgagę, to bym powiedziała, że tak, ale bardziej na taką zgagę od refluksu, a nie pojedyncze pieczenie raz na miesiąc po czymś ciężkim. Ja po ezomeprazolu miałam po prostu mniej palenia w przełyku i mniej kwaśnego cofania. Wiele osób w internetowych opiniach o ezomeprazolu opisuje podobny efekt — że pomaga właśnie na refluks, zgagę i pieczenie w klatce/przełyku, choć u części osób ulga nie przychodzi od razu pierwszego dnia.

Texibax jak najbardziej może być na zgagę, bo to lek z ezomeprazolem, a takie leki bierze się właśnie przy refluksie i nadkwaśności. Mój mąż miał non stop pieczenie, odbijanie i budził się w nocy z takim kwaśnym posmakiem w gardle. Po wdrożeniu leku z tej grupy w końcu mu się to uspokoiło. Największa różnica była taka, że nie paliło go już tak po jedzeniu i po położeniu się spać.