Czy Texibax to lek osłonowy?

Nie, Texibax nie jest lekiem osłonowym; to inhibitor pompy protonowej, który zmniejsza produkcję kwasu żołądkowego. Leki osłonowe działają poprzez tworzenie bariery ochronnej na błonie śluzowej żołądka, co pomaga chronić ściany żołądka przed działaniem kwasu. Texibax natomiast, zawierający esomeprazol, bezpośrednio wpływa na komórki wydzielające kwas, blokując tzw. pompę protonową, co skutkuje zmniejszeniem ilości wytwarzanego kwasu solnego w żołądku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/texibax/czy-texibax-to-lek-oslonowy/

Dostałam Texibax na problemy ze zgagą, pieczeniem w przełyku i takim cofaniem kwasu do gardła, szczególnie wieczorem i po cięższym jedzeniu. Byłam przekonana, że to jakiś lek typowo „na żołądek”, ale potem koleżanka mnie nastraszyła, że może to jakiś antybiotyk, bo ona też kiedyś brała kilka leków naraz na Helicobacter i mówi, że tam też było coś na „T” czy coś podobnego. No i teraz już sama nie wiem, czy Texibax to antybiotyk, czy nie.

Pytam, bo nie ukrywam, że trochę mnie stresują antybiotyki. Zawsze mam po nich problem z żołądkiem, rozwalony brzuch, osłabienie i potem człowiek się jeszcze długo zbiera. Tutaj lekarz mówił mi bardziej o refluksie i nadkwasocie, więc byłam spokojna, ale jak zaczęłam czytać różne rzeczy w internecie, to już totalnie można zwariować. Jedni piszą tak, drudzy inaczej, a ja nie mam medycznej wiedzy, tylko chcę po prostu wiedzieć, co biorę.

Nie, spokojnie, Texibax to nie jest antybiotyk. Też kiedyś się na tym wyłożyłam, bo jak człowiek widzi lek z recepty i jeszcze słyszy, że ktoś brał coś podobnego przy bakterii w żołądku, to od razu myśli o antybiotyku. A to po prostu lek na zmniejszenie kwasu w żołądku. Ja miałam go przepisany na refluks, bo paliło mnie w przełyku, odbijało mi się kwasem i w nocy było najgorzej.

U mnie to wyglądało tak, że przez długi czas myślałam, że mam po prostu „wrażliwy żołądek”, bo raz zgaga, raz pieczenie, raz ucisk pod mostkiem. Dopiero potem wyszło, że to bardziej refluks niż jakiś jednorazowy problem po jedzeniu. Dostałam lek z tej samej grupy co Texibax i dopiero wtedy ktoś mi normalnie wytłumaczył, że to nie zabija żadnych bakterii, tylko ogranicza wydzielanie kwasu. Czyli działa inaczej niż antybiotyk.