Czy Tramapar pomaga na ból kręgosłupa?

Tak, Tramapar może być stosowany w leczeniu bólu kręgosłupa. Jest to lek złożony zawierający tramadol i paracetamol, przeznaczony do łagodzenia bólu o umiarkowanym lub silnym nasileniu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tramapar/czy-tramapar-pomaga-na-bol-kregoslupa

Mam pytanie do osób, które brały Tramapar na ból kręgosłupa. Czy ten lek faktycznie pomaga? Mam problemy z odcinkiem lędźwiowym, czasem aż nie mogę się wyprostować, a ból ciągnie aż do nogi. Lekarz zapisał mi Tramapar, ale trochę się waham, bo różne opinie czytałam o tramadolu. Jakie macie doświadczenia? Pomaga na taki ból czy lepiej spróbować czegoś innego? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

Ja brałam Tramapar przez jakiś czas, bo też miałam problemy z kręgosłupem – dokładnie to rwa kulszowa. Coś strasznego, jakby ci ktoś wbijał nóż w plecy i ciągnął aż do stopy. Najgorsze było w nocy, nie mogłam znaleźć pozycji, żeby zasnąć. Lekarz zapisał mi właśnie Tramapar i powiem ci szczerze – pomagał, ale nie tak od razu.

Brałam dwie tabletki wieczorem i po jakichś 20-30 minutach ból się wyciszał na tyle, że mogłam spokojnie zasnąć. Co ważne, nie miałam po nim zawrotów głowy ani takiej dziwnej „zamuły”, jaką kiedyś miałam po innych lekach przeciwbólowych. Ale to pewnie indywidualna sprawa, bo moja sąsiadka, która też miała problemy z plecami, mówiła, że po tramadolu czuła się trochę otępiała.

Z moich doświadczeń powiem tak – na ostry ból pomagało, ale z czasem zauważyłam, że musiałam brać coraz częściej, bo efekt już nie był taki mocny. Lekarz wtedy ostrzegł, żeby nie nadużywać, bo tramadol to jednak opioid i można się trochę uzależnić. Jak ból był już mniejszy, to przeszłam na zwykły paracetamol i masaże. Aaa i pamiętaj, żeby pilnować regularności – jak zapomnisz dawki i ból się rozkręci, to potem trudniej go „zgasić”.