Czy Trittico trzeba brać codziennie?

Tak, Trittico należy przyjmować codziennie, zgodnie z zaleceniami lekarza. Lek jest stosowany w leczeniu depresji, a regularne stosowanie jest kluczowe dla osiągnięcia optymalnych rezultatów.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/trittico/czy-trittico-trzeba-brac-codziennie

Wiecie co, mam pytanie – czy ktoś z Was brał ten lek wyłącznie na problemy ze snem? Rodzinny przepisał mi go doraźnie, ale jeszcze nie zaczęłam go stosować. Na razie ratuję się hydroksyzyną, ale od trzech nocy ledwo co śpię, a dodatkowo jestem w stresie – nie tylko przez nerwicę. Martwię się, czy jak wezmę go od czasu do czasu, to istnieje ryzyko uzależnienia?

Tak, miałem z nim doświadczenie. Przez jakiś czas stosowałem codziennie przed snem w dawce 50-75 mg. Potem, gdy znów nasiliły się problemy ze snem spowodowane nerwicą, brałem 25-50 mg przez kilka dni, a później już tylko doraźnie w podobnej dawce. Jeśli jednak problemy są naprawdę poważne, to Trittico może okazać się za słabe – bardziej przymuli niż faktycznie uśpi. W takich sytuacjach w grę wchodzą silniejsze leki, jak mirtazapina czy te wszystkie zolpidemy. Trzeba jednak uważać, bo te ostatnie potrafią mocno uzależnić.

Co do Trittico, to jest to lek raczej bezpieczny, rzadko powoduje skutki uboczne. Ja sam po pierwszym okresie stosowania odstawiłem go z dnia na dzień, bez żadnych problemów.