Czy Vicebrol obniża ciśnienie?

Tak, Vicebrol ma potencjał do obniżania ciśnienia krwi, co jest związane z jego zdolnością do rozszerzania naczyń krwionośnych i poprawy krążenia mózgowego. Mechanizm działania winpocetyny, głównej substancji czynnej w Vicebrol, obejmuje wpływ na krążenie krwi w mózgu oraz potencjalne działanie rozszerzające naczynia, co może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vicebrol/czy-vicebrol-obniza-cisnienie/

Mam pytanie do osób, które brały Vicebrol. Lekarz przepisał mi go niedawno na zawroty głowy i takie dziwne uczucie ciężkiej głowy, które mam od kilku miesięcy. Podobno może to być związane z krążeniem w mózgu i dlatego dostałam właśnie ten lek.

Problem w tym, że ja z natury mam raczej niskie ciśnienie. Czasami zdarza mi się, że jak szybko wstanę z łóżka albo z krzesła, to robi mi się trochę słabo i kręci się w głowie. I teraz zaczęłam się zastanawiać czy Vicebrol obniża ciśnienie.

Biorę go dopiero od kilku dni i trochę się stresuję, żeby nie pogorszyć sprawy. Czy ktoś z Was brał Vicebrol i zauważył spadki ciśnienia albo jakieś osłabienie? Czy raczej nie ma dużego wpływu na ciśnienie? Będę wdzięczna za każdą opinię, bo wiadomo – najlepiej usłyszeć jak to wygląda u innych w praktyce.

U mnie zaczęło się od tego, że coraz częściej miałam takie momenty jakby wszystko lekko falowało. Najgorzej było jak długo siedziałam przy komputerze i nagle wstawałam. Jeśli chodzi o ciśnienie, to ja też mam raczej niskie. Na początku trochę się bałam, bo ktoś mi powiedział, że Vicebrol rozszerza naczynia i może trochę obniżać ciśnienie. U mnie było tak, że przez pierwsze kilka dni czułam się trochę bardziej osłabiona. Jak szybko wstałam to miałam takie lekkie zamroczenie. Ale po tygodniu wszystko się uspokoiło.