Czy Zahron obniża trójglicerydy?

Tak, Zahron (rosuwastatyna) jest skuteczny w obniżaniu poziomu trójglicerydów we krwi.

Rosuwastatyna, substancja czynna zawarta w Zahron, działa poprzez hamowanie działania enzymu HMG-CoA reduktazy, który jest kluczowy w procesie syntezy cholesterolu w wątrobie. Obniżenie aktywności tego enzymu prowadzi nie tylko do redukcji poziomu „złego” cholesterolu LDL, ale również do zmniejszenia stężenia trójglicerydów oraz zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Trójglicerydy to rodzaj tłuszczu (lipidu) obecny we krwi, a ich wysoki poziom jest uznawany za czynnik ryzyka rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych. Dlatego obniżenie ich poziomu jest ważnym elementem profilaktyki kardiologicznej, szczególnie u pacjentów z hiperlipidemią lub innymi czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zahron/czy-zahron-obniza-trojglicerydy/

Mam pytanie do osób, które biorą Zahron albo coś podobnego. Czy Zahron obniża trójglicerydy czy działa tylko na cholesterol? Pytam, bo u mnie lekarz znalazł wysoki cholesterol i trochę podwyższone trójglicerydy. Dostałam właśnie Zahron 10 mg i niby mam brać na noc, ale zaczęłam czytać różne rzeczy w internecie i już sama nie wiem. Jedni piszą, że to głównie na LDL, inni że na trójglicerydy też działa.

U mnie sytuacja wygląda tak, że mam 41 lat, trochę nadwagi po dwóch ciążach i niestety przyznaję się bez bicia – dieta taka sobie. Słodycze lubię, wieczorem czasem coś słodkiego wpadnie. W badaniach cholesterol wyszedł 260, LDL wysoki, a trójglicerydy ponad 200, więc lekarz powiedział że trzeba coś z tym zrobić zanim zrobi się poważniejszy problem.

Zaczęłam brać ten lek tydzień temu, ale ciekawi mnie czy ktoś miał podobną sytuację. Czy Zahron pomógł wam też na trójglicerydy czy tylko na cholesterol? No i czy ktoś miał jakieś skutki uboczne, bo trochę się naczytałam o bólach mięśni i już się stresuję. Będę wdzięczna za wasze doświadczenia.

Ja co prawda biorę Zahron dopiero od roku, ale trójglicerydy też miałem wysokie i u mnie akurat spadły razem z cholesterolem. Na początku też myślałem że to lek tylko na cholesterol, ale lekarz mówił że statyny często poprawiają cały lipidogram.

U mnie historia była taka, że totalnie zaniedbałem dietę. Praca siedząca, wieczorem piwko, do tego kanapki i słodkie rzeczy. W pewnym momencie zrobiłem badania, bo żona mnie wysłała i wyszło że trójglicerydy prawie 300. Trochę się przestraszyłem, bo w rodzinie mieliśmy już zawały.

Dostałem właśnie Zahron i oprócz tego lekarz powiedział jedną rzecz: mniej cukru i mniej alkoholu. Powiem szczerze – jak tylko trochę ograniczyłem słodycze i zacząłem chodzić na szybkie spacery, to wyniki po 3 miesiącach były dużo lepsze. Cholesterol spadł mocno, a trójglicerydy prawie o połowę.

Z tego co zauważyłem, lek pomaga, ale bardzo dużo robi styl życia. Mój kolega brał też statyny, ale nic nie zmienił w jedzeniu i u niego efekty były dużo słabsze. Więc wydaje mi się, że Zahron może pomóc na trójglicerydy, ale jak ktoś dalej je słodycze i fast foody to sam lek cudów nie zrobi.

Lekarz powiedział że to często idzie razem – cholesterol, trójglicerydy, czasem jeszcze cukier. Dostałam statynę, nie pamiętam czy to był dokładnie Zahron czy coś bardzo podobnego, ale ta sama substancja.

Po kilku miesiącach zrobiłam badania i byłam w szoku, bo trójglicerydy spadły naprawdę dużo. Ale uczciwie mówiąc zmieniłam też jedzenie. Wcześniej jadłam dużo słodyczy i pieczywa, a potem trochę się ogarnęłam. Zaczęłam gotować normalne obiady, mniej cukru, więcej warzyw.