Czy Zentel się powtarza?

Zentel (albendazol) może być powtarzany, jeśli to jest wskazane przez lekarza, w celu zapewnienia skutecznego leczenia infekcji pasożytniczych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zentel/czy-zentel-sie-powtarza

Mam pytanie do tych, którzy już odrobaczali siebie lub dzieci. Kiedy powinnam podać drugą dawkę Zentelu? Synek (6 lat) miał owsiki, drapał się w nocy jak szalony, a ja oczywiście od razu panika, bo wiadomo – jak jedno dziecko ma, to wszyscy w domu są zagrożeni. Lekarka zaleciła Zentel i podałam mu pierwszą dawkę, ale nikt mi jasno nie powiedział, kiedy trzeba powtórzyć leczenie. W internecie różne informacje – jedni piszą, że po dwóch tygodniach, inni że po miesiącu.

A ja się boję, że jak za szybko podam, to może nie będzie miało sensu, a jak za późno, to znowu będziemy w tym samym miejscu i zacznie się od nowa. Ktoś może podzielić się swoim doświadczeniem? Kiedy dawaliście drugą dawkę i czy to faktycznie pomogło?

Ja to przerabiałam trzy razy i już się czuję jak ekspertka od tych obrzydlistw. :sweat_smile: Zawsze się mówi, że owsiki to choroba przedszkolaków, ale jak moje dzieci to złapały, to się okazało, że i ja miałam. Takie życie, jak się śpi z dzieckiem, to nie ma przebacz.

Co do drugiej dawki – u nas lekarz mówił jasno: po dwóch tygodniach! Pierwsza dawka zabija dorosłe robale, ale nie jaja. A te jajeczka są małe jak kurz i mogą być wszędzie – na pościeli, ręcznikach, kanapie, nawet w powietrzu! Więc po dwóch tygodniach wykluwają się młode i jeśli nie dostaną drugiej dawki, to cykl się zaczyna od nowa.

Ja nauczyłam się jednego – bez sprzątania i rygoru higienicznego to możesz brać leki i tak wrócą! Ja codziennie zmieniałam pościel, wszystko prałam w 90 stopniach, odkurzałam jak opętana i kazałam dzieciom myć ręce co pół godziny. I dopiero po tym udało się wygrać walkę. Więc podaj drugą dawkę po dwóch tygodniach i rób wielkie sprzątanie – wtedy masz szansę się tego pozbyć na dobre!

U mnie było podobnie – dzieciaki przyniosły owsiki z przedszkola i cały dom musiał się leczyć. Ja czytałam na ulotce, że druga dawka po 2-4 tygodniach, ale lekarka powiedziała, że najlepiej po dwóch, bo owsiki szybko się namnażają.

Powiem Ci jedno – lek działa, ale to, co dzieje się po podaniu, to już inna bajka. Po pierwszej dawce moje dzieci przez dwa dni były marudne, brzuch je bolał, a potem mieliśmy radosną niespodziankę w toalecie (nie muszę chyba mówić, co widziałam). Po drugiej dawce było już lepiej, ale popełniłam błąd – nie zmieniłam od razu pościeli i ciuchów. No i wróciło!

Więc moja rada:

• Podaj drugą dawkę po dwóch tygodniach,
  • Sprzątaj dom jak szalona,
  • Zmieniaj pościel, piżamy i ręczniki codziennie,
  • Obcinaj dzieciom paznokcie i pilnuj, żeby nie pchały rąk do buzi,
  • Myj ręce non stop – swoje i dzieci.

Dzięki temu udało nam się w końcu tego pozbyć. Trzymam kciuki, dasz radę!

Oj, pamiętam, jak moja młoda przywlokła to z przedszkola… Myślałem, że to nic wielkiego, ale potem usłyszałem od żony krzyk w łazience i wiedziałem, że to poważna sprawa.

Co do drugiej dawki – wszyscy lekarze mówią, że po dwóch tygodniach i basta! Ja myślałem, że raz podamy i koniec, ale nie! Po dwóch tygodniach dzieciak znowu się drapał, bo młode owsiki zdążyły się wykluć. Druga dawka była konieczna.

Tylko wiedz jedno – sam Zentel to połowa sukcesu. Jak nie będziesz mieć porządku w domu, to wrócą szybciej, niż się obejrzysz. Moja żona przez miesiąc była jak sanepid – codziennie pranie, sprzątanie, mycie podłóg, pilnowanie higieny. Dzięki temu po drugiej dawce mieliśmy spokój. Więc lek lekiem, ale czystość i dyscyplina to podstawa!