Można pić alkohol podczas stosowania Diane-35, ale należy robić to ostrożnie i z umiarem, ponieważ połączenie hormonów i alkoholu może zwiększyć obciążenie dla wątroby.
Dziewczyny, mam pytanie – czy jak biorę Diane-35 to mogę sobie spokojnie wypić czasem lampkę wina albo piwo? Albo wyjść na imprezę i napić się więcej? Nie chodzi mi o to, żeby codziennie coś pić, ale np. w weekend czy przy jakiejś okazji. Czy to jakoś wpływa na działanie tabletek albo na wątrobę? Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia, bo wiadomo, że lekarz to powie jedno, a w praktyce bywa różnie…
Też się nad tym zastanawiałam na początku! Brałam Diane-35 przez dwa lata, bo miałam okropny trądzik hormonalny, dosłownie katastrofa – policzki, żuchwa, broda, wszystko czerwone jak burak. I jak zaczęłam brać te tabletki, to też miałam milion pytań – właśnie o alkohol, bo nie oszukujmy się, człowiek nie żyje tylko wodą i rumiankiem
Z doświadczenia mogę powiedzieć – ja normalnie piłam przy Diane, oczywiście z głową, nie że dzień w dzień pół litra. Ale jak były urodziny, wesele, Sylwester – to nie odmawiałam sobie. Lampka wina, piwko, nawet czasem więcej. Czułam się normalnie, nic mi się nie działo, wątroba nie bolała (a przynajmniej nie bardziej niż z powodu kaca ). Tabletki działały jak trzeba, cykl idealny, cera cudowna, no bajka.
Ale! Miałam koleżankę, która po Diane miała problemy z wątrobą – wyniki enzymów jej poszły do góry i lekarz kazał ograniczyć alkohol totalnie. Więc wydaje mi się, że to zależy od organizmu, bo u mnie luz, a u niej dramat.