Egiramlon a alkohol

Spożywanie alkoholu podczas stosowania Egiramlonu jest zdecydowanie niezalecane. Alkohol może wpływać na mechanizmy działania leku, co może nie tylko zmniejszyć jego efektywność, ale także znacząco zwiększyć ryzyko wystąpienia niepożądanych efektów ubocznych, takich jak zawroty głowy, senność czy spadki ciśnienia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/egiramlon/czy-stosujac-egiramlon-mozna-pic-alkohol/

Egiramlon a alkohol – jak to u Was wygląda? Zbliża się rodzinne spotkanie, wiadomo jak to u nas: imieniny, stół pełen, ktoś naleje winko albo kieliszek czegoś mocniejszego. Niby nie piję często, ale nie chcę sobie zaszkodzić ani potem leżeć plackiem. Czy ktoś pił przy tym leku i może powiedzieć, jak się czuł? Czy to bardziej „lepiej nie”, czy raczej „jeden kieliszek i świat się nie zawali”?

U mnie Egiramlon i alkohol to było testowanie na własnej skórze, bo nikt konkretnie mi nie powiedział, jak będzie. Na początku leczenia spróbowałam lampkę wina na weselu kuzynki i powiem Ci szczerze – zakręciło mi się w głowie szybciej niż zwykle. Nie było tragedii, ale musiałam usiąść i już nie piłam dalej. Później, jak organizm się przyzwyczaił do leku, zdarzało się wypić jedno piwo czy kieliszek wina i było okej, ale zawsze z jedzeniem. Moja koleżanka z pracy też bierze Egiramlon i mówi, że alkohol ją „ścina” strasznie, więc każdy reaguje inaczej. Ja doszłam do wniosku, że okazjonalnie można, ale bez szaleństw, bo po co sobie robić krzywdę.

Biorę Egiramlon od ponad roku i na początku byłem święcie przekonany, że alkoholu to już w ogóle nie wolno. A potem przyszły święta, grill, znajomi… No i sprawdziłem. Jedno piwo – okej, dwa – już czułem się słabszy, takie dziwne zmęczenie i lekki zawrót głowy. Kolega, który też ma nadciśnienie, mówił mi wcześniej, że alkohol przy takich lekach potrafi szybciej „uderzyć”. Teraz mam zasadę: jak piję, to mało i powoli, żadnych mocnych rzeczy. Da się żyć normalnie, tylko trzeba znać umiar i słuchać organizmu, bo on najlepiej pokazuje, kiedy jest za dużo.