Termin ważności i przechowywanie leków mają kluczowe znaczenie dla utrzymania ich skuteczności i bezpieczeństwa. Berodual, podobnie jak inne leki, może stracić swoje właściwości, jeśli nie jest przechowywany prawidłowo. Ważne jest, aby przestrzegać zaleceń dotyczących przechowywania zawartych w ulotce dołączonej do opakowania leku.
Mam takie pytanie – ile czasu mogę używać Berodual po otwarciu? Niedawno skończyłam leczenie, ale trochę mi zostało i nie wiem, czy mogę to jeszcze trzymać na „czarną godzinę”, czy lepiej wyrzucić. Jak wy to robicie? Trzymacie otwarty dłużej, czy zawsze kupujecie nowy? Trochę szkoda mi marnować, ale nie wiem, czy to bezpieczne. Podzielcie się swoimi doświadczeniami!
Fajnie, że pytasz @zrozpaczona , bo kiedyś sama zastanawiałam się nad tym dokładnie tak samo. U mnie historia była taka, że miałam Berodual w domu po infekcji u mojego synka – takiej konkretnej, z zapaleniem oskrzeli i dusznościami. Leczenie skończyliśmy, trochę leku zostało, więc stwierdziłam: ‘No dobra, zostawię, może się przyda.’ Minęło kilka miesięcy, ja już o tym zapomniałam, aż pewnego dnia sama się przeziębiłam i zaczęło mnie „dusić” w klatce.
Sięgnęłam po ten stary Berodual, a tam data otwarcia zapisana flamastrem (na szczęście mam taki nawyk!). Okazało się, że trzymałam go otwarty jakieś 9 miesięcy. Trochę się wahałam, ale wzięłam inhalację. I wiesz co? Zadziałał jak zawsze – ulga była prawie natychmiastowa. Dopiero potem wyczytałam, że lepiej nie trzymać otwartego dłużej niż rok, bo niby traci skuteczność. No, ale u mnie działał, więc może to też zależy od przechowywania.
Teraz zawsze staram się zapisywać datę otwarcia na opakowaniu, żeby mieć jasność. Trzymam Berodual w szafce w pokoju – nigdy w łazience, bo wilgoć to zło. I powiem ci tak: jeśli trzymasz go w dobrych warunkach i minęło mniej niż rok, to raczej powinno być okej. Ale warto pamiętać, że leki to nie zabawa – lepiej używać ich zgodnie z zaleceniami, żeby nie narobić sobie kłopotów.