Ile czasu można brać Rupafin?

Czas stosowania Rupafinu zależy od indywidualnych potrzeb pacjenta, rodzaju i nasilenia objawów alergicznych oraz reakcji organizmu na leczenie. Optymalny czas stosowania tego leku powinien być zawsze ustalany przez lekarza prowadzącego.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/rupafin/ile-czasu-mozna-brac-rupafin

Mam pytanie do Was, bo może ktoś już przez to przechodził. Jak długo można brać Rupafin? Lekarz przepisał mi go na alergię, która męczy mnie od kilku tygodni – głównie katar, kichanie, czasem swędzenie skóry. W sumie działa fajnie, ale zastanawiam się, czy można go brać przez dłuższy czas, na przykład kilka miesięcy, czy to raczej lek na krótsze epizody? Nie chcę sobie zaszkodzić, a nie mam jeszcze terminu na kolejną wizytę u lekarza. Jakie macie doświadczenia?

Biorę Rupafin od dwóch lat z przerwami i u mnie wszystko jest okej. Też zaczęło się od tego, że wiosną pyłki robiły mi taki sajgon w nosie, że ledwo mogłam funkcjonować. Lekarz powiedział mi, że spokojnie można go brać dłużej, ale ważne jest, żeby co jakiś czas robić przerwy i kontrolować, czy nadal jest potrzebny.

Na przykład u mnie wygląda to tak: w sezonie wiosennym, jak zaczynają pylić drzewa, biorę go codziennie przez jakieś 2–3 miesiące. Potem, jak objawy ustają, robię przerwę, żeby organizm się trochę „odpoczął” od leków. Mój brat z kolei bierze Rupafin na przewlekłą pokrzywkę i lekarz pozwolił mu stosować go właściwie cały rok, bo bez niego byłby cały w plamach i swędziałby jak diabli.

Ważne, żebyś obserwowała, jak działa na Ciebie i czy nadal jest potrzebny. Jeśli masz wątpliwości, to na Twoim miejscu zadzwoniłabym do lekarza albo skonsultowała się z farmaceutą. Ale generalnie, z tego co wiem, Rupafin jest bezpieczny nawet przy dłuższym stosowaniu, o ile jest to uzasadnione. Trzymam kciuki, żeby Ci pomógł! :blush: