Ile czasu wydala się furagina?

Furagina, którego substancją czynną jest furazydyna, jest metabolizowany w wątrobie i mięśniach, a następnie eliminowany z organizmu głównie przez nerki.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/furaginum/ile-czasu-wydala-sie-furagina/

Hej wszystkim, mam takie trochę techniczne pytanie, ale może ktoś z Was też się nad tym zastanawiał. Po jakim czasie furagina znika z organizmu? Kończę kurację i ciekawi mnie, ile jeszcze „siedzi” we krwi albo w moczu. Chodzi mi bardziej o to, czy np. kolejnego dnia po ostatniej tabletce już nic nie zostaje, czy to trwa dłużej?

Mi farmaceutka powiedziała, że furagina schodzi z organizmu mniej więcej w dobę od ostatniej tabletki. To znaczy – jest wydalana z moczem, więc jak normalnie pijesz i sikasz, to organizm ją dość szybko „wyrzuca”. Ja miałam tak, że jak kończyłam brać lek, to ewentualne skutki uboczne (lekka mdłość, cięższy żołądek) znikały tego samego dnia albo następnego. Też pytałam lekarza i usłyszałam, że po 24 godzinach praktycznie nie ma już po niej śladu.

Też o to pytałam kiedyś, bo brałam furaginę kilka dni pod rząd. Lekarz mi powiedział, że to jest lek, który nie siedzi długo w organizmie, tylko przechodzi przez nerki i z moczem wylatuje. Mówił mniej więcej, że do jednej doby od ostatniej dawki organizm się jej pozbywa. Czyli jak wczoraj wzięłaś ostatnią tabletkę, to dziś / jutro już możesz spokojnie założyć, że leku praktycznie nie ma, tylko ewentualnie jakieś resztki.