Czas trwania stosowania Pulmicortu zależy od rodzaju choroby i reakcji pacjenta na leczenie. Pulmicort jest lekiem przeciwzapalnym stosowanym w leczeniu astmy i innych chorób układu oddechowego. Zazwyczaj lekarz zaleca stosowanie Pulmicortu przez dłuższy czas, a nie tylko przez kilka dni.
Kiedy moja córka miała cztery miesiące, pierwszy raz zachorowała i lekarka przepisała Pulmicort 0,125 mg. Robiliśmy inhalacje po 15 minut, dwa razy dziennie. Niestety, po około miesiącu mała znowu się rozchorowała – miała potężny katar i ciężko kaszlała, a do tego niemal nie mogła jeść z powodu zatkanego nosa. Skończyło się na Summamedzie i kolejnych inhalacjach, które naprawdę bardzo jej pomogły.
Jednak zaledwie po dwóch tygodniach znowu pojawił się katar, kaszel i świszczenie w oskrzelach. Lekarka stwierdziła tym razem kaszel bronchitowy i ponownie przepisała Pulmicort. Usłyszałam od znajomej, że tak częste inhalacje nie są dobre, i zupełnie się zmartwiłam. Córeczka ma teraz sześć miesięcy, a na przyjęcie do oddziału pulmonologiczno-alergologicznego w świetnym szpitalu musimy czekać aż do końca kwietnia. Przerażają mnie te nawracające katary, kaszle i świsty. Bardzo proszę o radę.
Niekiedy inhalacje ze sterydami podaje się długotrwale, nawet przez kilka miesięcy. W szpitalach zwraca się też uwagę, by jedna inhalacja nie trwała dłużej niż 10 minut. Dobrze jest po takim zabiegu przetrzeć wnętrze buzi wilgotnym gazikiem, żeby zachować odpowiednią higienę. Moja córka miała takie inhalacje przez pięć miesięcy.
Mój syn przez trzy lata przyjmował Pulmicort w formie inhalacji. Zaczął chorować jako niemowlę i rozwinęła się u niego astma oskrzelowa. Teraz, w wieku 12 lat, z astmy wyrósł, ale w dzieciństwie to właśnie Pulmicort uratował mu życie – wcześniejsze leczenie antybiotykami i częste pobyty w szpitalu nie przynosiły poprawy. Po włączeniu Pulmicortu stan syna się ustabilizował, a kaszel, duszności i zapalenia oskrzeli przestały nawracać.
Witaj, moja córka ma zapalenie oskrzeli i płuc co dwa tygodnie. Od wielu miesięcy codziennie korzysta z inhalacji Pulmicortem. Lekarze twierdzą, że dla uzyskania dobrego efektu leczenia konieczne jest stosowanie inhalacji przez co najmniej 6 tygodni, choć w razie potrzeby można je kontynuować przez wiele miesięcy.
W przypadku mojej córki przyczyną infekcji oskrzeli okazała się alergia pokarmowa. Na oddziale na pewno uda się ustalić, co powoduje problemy u Twojej córeczki.