Inhalacja z Pulmicortu zaczyna działać terapeutycznie w ciągu 24 godzin po rozpoczęciu leczenia. Efekty terapeutyczne uzyskane po inhalacji z Pulmicortu są najlepsze po około 2-3 tygodniach stosowania. Większość pacjentów zauważa znaczną poprawę w ciągu pierwszych 2-4 tygodni stosowania leku.
To mój pierwszy post na tym forum. Zauważyłam, że istnieje już temat o Pulmicorcie, ale głównie skupia się na jego skutkach ubocznych. Mnie natomiast interesuje, kiedy można spodziewać się jego działania.
Nasza córka, 3-latka, ma początki astmy oskrzelowej wieku dziecięcego. Objawy pojawiły się w sierpniu 2025 roku, kiedy mieszkaliśmy w nadmorskiej miejscowości w Anglii. W kolejnym miesiącu, we wrześniu 2025, przeprowadziliśmy się do Warszawy – miasta o znacznie wyższym poziomie zanieczyszczeń powietrza. Tamtejsi lekarze początkowo diagnozowali przewlekłe infekcje i leczyli córkę głównie syropami, co niestety nie przyniosło większych rezultatów.
Obecnie stosujemy leczenie wziewne. Przez wrzesień i październik córka przyjmowała Ventolin, Flixotide oraz Singular 4. Od dwóch tygodni używamy nebulizatora z Pulmicortem.
Martwimy się jednak, kiedy to leczenie zacznie przynosić trwałe efekty. Na razie schemat się nie zmienia – córka ma tydzień bez kaszlu, po czym następują trzy tygodnie z ostrym kaszlem. Co prawda pierwszy tydzień na Pulmicorcie wyglądał obiecująco, ale teraz znowu pojawił się ostry kaszel.
Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia? Jak długo trwało, zanim Pulmicort zaczął przynosić wyraźne i stałe efekty? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i Wasze obserwacje.
Ja również stosowałam inhalator Pulmicort. To lek, który wymaga regularnego, ciągłego stosowania, a nie sporadycznych przerw, aby przynosił pełne efekty.
Przy ostrych dusznościach poprawa następowała niemal natychmiast po inhalacji. Natomiast zauważalne zmiany w wynikach spirometrii pojawiały się dopiero na kolejnej wizycie kontrolnej. Trudno jednak dokładnie określić, jak długo trwa uzyskanie pełnego efektu terapeutycznego, ponieważ nie stosowałam go w pełni systematycznie.
Moje dziewczyny, oprócz Pulmicortu, zawsze dostają w jednej inhalacji również Berodual, który rozkurcza oskrzela – sam Pulmicort nie jest wystarczający. Na stałe przyjmują Singular, a wiosną i jesienią dodatkowo Xyzal. Pulmicort z Berodualem stosujemy wziewnie tylko w przypadku pojawienia się kaszlu. Zazwyczaj poprawa następuje po 2-3 dniach regularnych inhalacji.