Jak stosować Pulmicort do inhalacji?

Aby prawidłowo stosować Pulmicort do inhalacji, należy podawać go zgodnie z zaleceniami lekarskimi. Dawka preparatu może być ustalona przez lekarza w zależności od rodzaju i nasilenia choroby. Preparat stosowany raz na dobę można podawać rano lub wieczorem. Jeśli nastąpi nasilenie objawów choroby, lekarz może zalecić zwiększenie dawki dobowej preparatu.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/pulmicort/jak-stosowac-pulmicort-do-inhalacji

Mój synek ma 2 latka, a już dwa razy przeszedł zapalenie płuc, które zaczynało się od zapalenia oskrzeli. Ostatnio znowu zauważyłam drobne zmiany w oskrzelach i zastosowałam zalecony Pulmicort, po którym kaszel ustąpił. Teraz jednak znowu pojawił się kaszel i niewielkie zmiany na oskrzelach.

Wiem, że Pulmicort to lek przeznaczony głównie dla osób z astmą, a u mojego dziecka nie stwierdzono tej choroby. To steryd, dlatego mam wątpliwości co do częstego jego przepisywania. Z jednej strony cieszę się, że ostatnie zapalenie oskrzeli nie przerodziło się w zapalenie płuc, ale z drugiej boję się skutków podawania tak silnego leku.

Czy ktoś z Was stosuje Pulmicort u dzieci, które nie mają astmy? Jakie macie w tym temacie doświadczenia?

Jesteśmy w podobnej sytuacji – mój synek ma 21 miesięcy i w ciągu ostatnich 6 miesięcy przeszedł dwukrotne zapalenie płuc. Dwukrotnie zalecono nam nebulizacje Pulmicortem i Berodualem. Po ostatniej infekcji otrzymaliśmy skierowanie na badania (morfologia z rozmazem + badanie moczu) oraz do pulmonologa.

Lekarka zasugerowała, że przyczyną tak częstych zapaleń płuc i oskrzeli może być alergia lub początki astmy, dlatego konieczna jest konsultacja ze specjalistą. Myślę, że skierowanie jest również potrzebne jako podkładka na wypadek przepisywania droższych, refundowanych leków. Wizytę u pulmonologa mamy zaplanowaną na najbliższy piątek – zobaczymy, jakie będą jego wnioski.

Kiedyś nebulizowałam moje córki Pulmicortem podczas zapalenia krtani. Żadna z nich nie ma astmy.

Rodzice oczekują od lekarza skuteczności – nieważne, jakimi środkami, nawet jeśli oznacza to podawanie sterydów kilka razy w roku małemu dziecku w wieku 1-2 lat.

Masz wątpliwości? Ja też je mam, ale zastanów się: czy wolisz podawać dziecku antybiotyk, czy skuteczny, dobrze dobrany lek, jak Pulmicort?

Częste zapalenia oskrzeli często wskazują na alergię, a cykliczność chorób (np. wiosną i jesienią) to jeden z charakterystycznych objawów. Mój syn również nie ma jednoznacznie stwierdzonej astmy, ale jest leczony Pulmicortem, a my regularnie odwiedzamy alergologa.

Synek mojej kuzynki, który teraz ma 5 lat, w końcu wyrósł z ciągłych nebulizacji i leków przeciwastmatycznych. Mam nadzieję, że i my kiedyś dotrzemy do tego momentu. :smile:

Nie mów o sobie źle – inni zrobią to za Ciebie, i to o wiele lepiej! :wink:

Tak, steryd, ale czy to naprawdę taka tragedia? Masz świadomość, jakie spustoszenie w organizmie potrafią wywołać antybiotyki czy nawet leki bez recepty? W tym przypadku zastosowanie Pulmicortu wydaje się w pełni uzasadnione.

Pulmicort, mimo że jest sterydem, działa miejscowo – bezpośrednio w drogach oddechowych. W porównaniu z lekami doustnymi jest bezpieczniejszy dla organizmu. Jego działanie ogranicza się do zmniejszenia obrzęku i przyspieszenia regeneracji błon śluzowych. Nie jest to lek wyłącznie dla astmatyków – stosuje się go u pacjentów z różnymi schorzeniami dróg oddechowych. Przy zapaleniu krtani bywa jedynym szybko i skutecznie działającym lekiem, a w przypadku dużego obrzęku może nawet ratować życie.

Czy konsultujesz leczenie dziecka z pulmonologiem? U małych dzieci często występuje tzw. astma dziecięca, która objawia się nawracającymi zapaleniami oskrzeli i płuc. Większość dzieci wyrasta z niej przed ukończeniem 6-7 lat, ale odpowiednie leczenie w tym okresie jest kluczowe.

Pulmicort jest lekiem stosowanym głównie w leczeniu astmy, ale może być także podawany przy zapaleniu płuc i oskrzeli. Działa dokładnie tam, gdzie trzeba – w drogach oddechowych – mając działanie przeciwzapalne i ułatwiając oddychanie. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż antybiotyk, choć faktycznie powinno być stosowane w ostateczności.

Natomiast podawania tego leku przy zapaleniu krtani nie do końca rozumiem.

Pulmicort zawiera budezonid, który ma silne działanie przeciwzapalne i zmniejsza obrzęki. Zapalenie krtani często wiąże się z dużym obrzękiem, który utrudnia oddychanie, dlatego w takich przypadkach jego zastosowanie bywa uzasadnione.