Aby prawidłowo stosować Pulmicort do inhalacji, należy podawać go zgodnie z zaleceniami lekarskimi. Dawka preparatu może być ustalona przez lekarza w zależności od rodzaju i nasilenia choroby. Preparat stosowany raz na dobę można podawać rano lub wieczorem. Jeśli nastąpi nasilenie objawów choroby, lekarz może zalecić zwiększenie dawki dobowej preparatu.
Mój synek ma 2 latka, a już dwa razy przeszedł zapalenie płuc, które zaczynało się od zapalenia oskrzeli. Ostatnio znowu zauważyłam drobne zmiany w oskrzelach i zastosowałam zalecony Pulmicort, po którym kaszel ustąpił. Teraz jednak znowu pojawił się kaszel i niewielkie zmiany na oskrzelach.
Wiem, że Pulmicort to lek przeznaczony głównie dla osób z astmą, a u mojego dziecka nie stwierdzono tej choroby. To steryd, dlatego mam wątpliwości co do częstego jego przepisywania. Z jednej strony cieszę się, że ostatnie zapalenie oskrzeli nie przerodziło się w zapalenie płuc, ale z drugiej boję się skutków podawania tak silnego leku.
Czy ktoś z Was stosuje Pulmicort u dzieci, które nie mają astmy? Jakie macie w tym temacie doświadczenia?
Jesteśmy w podobnej sytuacji – mój synek ma 21 miesięcy i w ciągu ostatnich 6 miesięcy przeszedł dwukrotne zapalenie płuc. Dwukrotnie zalecono nam nebulizacje Pulmicortem i Berodualem. Po ostatniej infekcji otrzymaliśmy skierowanie na badania (morfologia z rozmazem + badanie moczu) oraz do pulmonologa.
Lekarka zasugerowała, że przyczyną tak częstych zapaleń płuc i oskrzeli może być alergia lub początki astmy, dlatego konieczna jest konsultacja ze specjalistą. Myślę, że skierowanie jest również potrzebne jako podkładka na wypadek przepisywania droższych, refundowanych leków. Wizytę u pulmonologa mamy zaplanowaną na najbliższy piątek – zobaczymy, jakie będą jego wnioski.
Rodzice oczekują od lekarza skuteczności – nieważne, jakimi środkami, nawet jeśli oznacza to podawanie sterydów kilka razy w roku małemu dziecku w wieku 1-2 lat.
Masz wątpliwości? Ja też je mam, ale zastanów się: czy wolisz podawać dziecku antybiotyk, czy skuteczny, dobrze dobrany lek, jak Pulmicort?
Częste zapalenia oskrzeli często wskazują na alergię, a cykliczność chorób (np. wiosną i jesienią) to jeden z charakterystycznych objawów. Mój syn również nie ma jednoznacznie stwierdzonej astmy, ale jest leczony Pulmicortem, a my regularnie odwiedzamy alergologa.
Synek mojej kuzynki, który teraz ma 5 lat, w końcu wyrósł z ciągłych nebulizacji i leków przeciwastmatycznych. Mam nadzieję, że i my kiedyś dotrzemy do tego momentu.
Nie mów o sobie źle – inni zrobią to za Ciebie, i to o wiele lepiej!
Tak, steryd, ale czy to naprawdę taka tragedia? Masz świadomość, jakie spustoszenie w organizmie potrafią wywołać antybiotyki czy nawet leki bez recepty? W tym przypadku zastosowanie Pulmicortu wydaje się w pełni uzasadnione.
Pulmicort, mimo że jest sterydem, działa miejscowo – bezpośrednio w drogach oddechowych. W porównaniu z lekami doustnymi jest bezpieczniejszy dla organizmu. Jego działanie ogranicza się do zmniejszenia obrzęku i przyspieszenia regeneracji błon śluzowych. Nie jest to lek wyłącznie dla astmatyków – stosuje się go u pacjentów z różnymi schorzeniami dróg oddechowych. Przy zapaleniu krtani bywa jedynym szybko i skutecznie działającym lekiem, a w przypadku dużego obrzęku może nawet ratować życie.
Czy konsultujesz leczenie dziecka z pulmonologiem? U małych dzieci często występuje tzw. astma dziecięca, która objawia się nawracającymi zapaleniami oskrzeli i płuc. Większość dzieci wyrasta z niej przed ukończeniem 6-7 lat, ale odpowiednie leczenie w tym okresie jest kluczowe.
Pulmicort jest lekiem stosowanym głównie w leczeniu astmy, ale może być także podawany przy zapaleniu płuc i oskrzeli. Działa dokładnie tam, gdzie trzeba – w drogach oddechowych – mając działanie przeciwzapalne i ułatwiając oddychanie. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż antybiotyk, choć faktycznie powinno być stosowane w ostateczności.
Natomiast podawania tego leku przy zapaleniu krtani nie do końca rozumiem.
Pulmicort zawiera budezonid, który ma silne działanie przeciwzapalne i zmniejsza obrzęki. Zapalenie krtani często wiąże się z dużym obrzękiem, który utrudnia oddychanie, dlatego w takich przypadkach jego zastosowanie bywa uzasadnione.