Na jaki kaszel Pulmicort?

Pulmicort jest skuteczny zarówno w leczeniu kaszlu suchego, jak i mokrego. Pulmicort może być stosowany w inhalacjach w celu łagodzenia objawów astmy oskrzelowej, takich jak duszność, kaszel, świszczący oddech i ból w klatce piersiowej. Pulmicort jest również skuteczny w leczeniu kaszlu, który jest objawem astmy oskrzelowej, który może być suchy lub mokry.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/pulmicort/na-jaki-kaszel-pulmicort

Cześć, przeczytałam, że Pulmicort stosuje się na suchy, napadowy kaszel, szczególnie przy zapaleniu krtani, astmie czy obturacji oskrzeli. Zastanawiam się, czy któraś z Was stosowała go w praktyce u dziecka? Jak działa, po jakim czasie widać efekty i czy faktycznie pomaga przy takich nocnych, męczących atakach kaszlu? Czy można go stosować przy kaszlu mokrym, jeśli jest jakaś obturacja? Dla mnie to nowe tematy i trochę się obawiam, bo sterydy brzmią poważnie. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami!

Cześć @Amelia , u nas Pulmicort sprawdził się idealnie przy zapaleniu krtani. Mój syn miał ten typowy suchy, szczekający kaszel w nocy i obudził się z dusznościami. Lekarz przepisał nam inhalacje z Pulmicortu i już po pierwszej nocy widziałam różnicę – kaszel był mniej intensywny, a syn spokojniej oddychał. Pamiętam, że lekarz podkreślał, że to lek na stan zapalny, więc działa bardziej na przyczynę problemu niż same objawy. Przy kaszlu mokrym, o ile nie ma zwężenia oskrzeli, raczej bym go nie stosowała.

U nas Pulmicort był przepisany na suchy, napadowy kaszel przy astmie. Syn często ma takie epizody podczas infekcji, szczególnie wieczorem i w nocy. Lekarz wyjaśnił, że działa przeciwzapalnie, więc łagodzi obrzęk i podrażnienie w drogach oddechowych. Ważne jest, żeby stosować go regularnie przez kilka dni, bo nie działa natychmiast. Jeśli kaszel mokry idzie w parze z obturacją, lekarz doradzał łączenie Pulmicortu z Berodualem – to działało świetnie, bo pomagało zarówno na stan zapalny, jak i na wydzielinę.

Pulmicort stosuję u mojego dziecka głównie na suche, męczące kaszle przy zapaleniu krtani. Zawsze mam go w apteczce, bo ataki krtaniowe, jak pisał artykuł, często zdarzają się w nocy. Jak tylko słyszę ten szczekający kaszel, robię inhalację z Pulmicortu i otwieram okno, żeby dziecko oddychało chłodnym powietrzem. Po kilkunastu minutach kaszel się uspokaja. Jeśli chodzi o kaszel mokry – nie stosuję go w takich przypadkach, chyba że lekarz zalecił, gdy były też objawy obturacji. Wiem, że wiele osób obawia się słowa „steryd”, ale dla mnie to mniejsze ryzyko niż nieopanowany atak duszności.