Ile dni Nebbud zapalenie krtani?

Leczenie zapalenia krtani za pomocą Nebbud może być opcją, jednak jego skuteczność zależy od przyczyny zapalenia. Zapalenie krtani może być wywołane przez różne czynniki, takie jak infekcje wirusowe, bakteryjne, alergie czy podrażnienie wywołane przez wdychanie substancji drażniących.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nebbud/ile-dni-nebbud-zapalenie-krtani

U nas pediatra też przepisał Nebbud na zapalenie krtani, bo dziecko ma tendencję do skurczu krtani. To lek sterydowy do inhalacji, więc ważne, żeby mieć inhalator – jeśli jeszcze go nie masz, warto go kupić, bo naprawdę się przydaje.

Co do stosowania, my zaczynamy od inhalacji solą fizjologiczną (NaCl), żeby nawilżyć drogi oddechowe i oczyścić je z ewentualnych wydzielin. Dopiero potem, jeśli objawy się nasilają (np. dziecko zaczyna mieć trudności z oddychaniem lub słychać świszczący oddech), sięgamy po Nebbud. Steryd działa przeciwzapalnie i zapobiega pogłębianiu się skurczu, więc lepiej nie czekać, jeśli widzisz, że objawy wskazują na początek problemu.

Ktoś jeszcze ma doświadczenie z tym lekiem? Jakie macie sposoby podawania i kiedy zaczynacie go stosować? :blush:

U nas też Nebbud był stosowany przy zapaleniu krtani, ale dodatkowo dawaliśmy Berodual. Czy pomogło? Ciężko powiedzieć, bo choroba przeszła w zapalenie oskrzeli. W nocy dziecko miało ataki kaszlu przez 3-4 dni, więc trudno ocenić, jak by było bez tego leku. Jedno podanie to cała ampułka, a lek niestety jest drogi. Warto wiedzieć, że zamiennikiem Nebbudu jest Pulmicort. Jeśli jeszcze nie masz inhalatora, naprawdę polecam go kupić – przydaje się w takich sytuacjach i nie tylko.

To steryd, który działa przeciwzapalnie. U nas sprawdzał się bardzo dobrze. Moje dziecko kaszlało tak intensywnie, że aż wymiotowało, a przyczyną było zapalenie krtani. Po Nebbudzie (lub Pulmicorcie – to właściwie to samo) poprawa była widoczna już po dwóch inhalacjach. Ważne jest, żeby stosować lek regularnie i trzymać się zaleconej dawki. Jeśli widzisz początki choroby, możesz najpierw spróbować inhalacji solą fizjologiczną. Jednak przy szczekającym kaszlu i większych problemach z oddychaniem lepiej od razu włączyć Nebbud. Warto dopytać lekarza o konkretne objawy, przy których zacząć leczenie, i o długość terapii.

My już stosowaliśmy Nebbud 0,25 trzy razy, po dwie inhalacje dziennie. Syn ma 3 lata i 3 miesiące. Dwa razy musiał dodatkowo brać antybiotyk (Amoksiklav) i Pulneo, a raz wystarczyła Neosine. Raz w nocy, przy ataku duszności, na pogotowiu powiedzieli mi, że mogłam sama podać Nebbud i mogłoby to zatrzymać napad. Teraz będę wiedziała na przyszłość, ale oby nie było takiej potrzeby. Syn jest prawdopodobnie uczulony na chlor z basenu, bo po wyjściu z przedszkola choroby ustąpiły, a po basenie znów zapalenie krtani. W listopadzie 2023 trafiliśmy nawet do szpitala – dla mnie to trauma, a dla małego na szczęście już nieco mniej. Życzę wszystkim zdrowia!

U nas ostatnio zamiast Nebbudu testowaliśmy Benodil na zapalenie krtani. Sprawdził się świetnie – obrzęk szybko ustąpił i dziecko szybko wróciło do formy. Pamiętajcie jednak, że to lek na receptę i dawkowanie zawsze musi ustalić lekarz.