Trittico CR osiąga maksymalne stężenie w osoczu po około 4 godzinach. Okres półtrwania leku wynosi około 12 godzin, co oznacza, że jego działanie może utrzymywać się przez 12–24 godziny, w zależności od indywidualnych cech pacjenta.
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące leku Trittico CR. Ile godzin działa ten lek? Biorę go od niedawna na problemy z bezsennością i lękami, ale mam wrażenie, że efekt nie trwa zbyt długo. Może źle go przyjmuję, albo dawka nie jest odpowiednia? Jak to wyglądało u Was? Czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczeniem?
Cześć! Brałam Trittico CR przez ponad pół roku, więc mogę coś na ten temat powiedzieć. U mnie lek zaczynał działać jakieś 1–2 godziny po zażyciu, co pomagało mi zasnąć. Jeśli chodzi o długość działania, to zależy od organizmu – u mnie efekty utrzymywały się przez całą noc i część dnia, ale wiem, że u innych osób działanie może być krótsze. Słyszałam od znajomej, że u niej kończyło się po 6–8 godzinach, więc myślę, że to bardzo indywidualna sprawa.
Zwróć uwagę, żeby brać lek zgodnie z zaleceniami lekarza – najlepiej wieczorem, po kolacji, bo jedzenie wpływa na wchłanianie. Może też być tak, że dawka jest dla Ciebie za mała albo organizm potrzebuje czasu, żeby się przyzwyczaić. Mi pierwsze tygodnie wydawały się trochę dziwne, ale potem wszystko się ustabilizowało. Jeśli nadal masz wątpliwości, porozmawiaj z lekarzem – może warto coś zmienić.