Ile Hydroksyzyny na stres?

Dawkowanie hydroksyzyny może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta, wieku, masy ciała i nasilenia objawów. Hydroksyzyna jest dostępna w różnych formach, takich jak tabletki, kapsułki, syrop czy roztwór do wstrzykiwań. Lekarz przepisujący lek określi odpowiednią dawkę dla każdego pacjenta.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/hydroksyzyna/ile-hydroksyzyny-na-stres

Otrzymałam hydroksyzynę w zastrzyku więcej niż raz, zarówno w ramach wezwania karetki do domu, jak i podczas wizyty na SOR. Pierwszy raz, gdy otrzymałam zastrzyk w dawce 50 mg, czułam się spokojna, ale efektem był głęboki sen, jakby kamień mnie przygniótł. Nie doświadczyłam żadnych skutków ubocznych. W kolejnych przypadkach dawka wynosiła już 20 mg, a na wszelki wypadek zakupiłam sobie tabletki o dawce 10 mg.

Mam również pytanie: czy ktoś z Was łączył kiedyś hydroksyzynę z propranololem? Wkrótce czeka mnie stresujące wydarzenie i zastanawiam się, czy nie wziąć obu tych leków.

@Nati Nigdy nie łączyłem hydroksyzyny z propranololem osobiście, ale zawsze przed podjęciem takiej decyzji warto porozmawiać z lekarzem. Sam używałem hydroksyzyny, gdy czułem się szczególnie zestresowany, i zazwyczaj to wystarczało, żeby się uspokoić. Propranolol to już mocniejszy kaliber i działa trochę inaczej. Jeśli masz wątpliwości, to lekarz na pewno najlepiej doradzi, czy można bezpiecznie łączyć te dwa leki, zwłaszcza przed ważnym wydarzeniem. Lepiej dmuchać na zimne, niż później mieć jakieś nieprzyjemne niespodzianki!