Po zakończeniu stosowania Anticolu zaleca się unikanie spożycia alkoholu przez co najmniej tydzień, aby uniknąć niebezpiecznych reakcji organizmu.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/anticol/ile-nie-mozna-pic-po-anticolu
Po zakończeniu stosowania Anticolu zaleca się unikanie spożycia alkoholu przez co najmniej tydzień, aby uniknąć niebezpiecznych reakcji organizmu.
Cześć wszystkim! Mam pytanie do osób, które stosują Anticol. Jak długo działa jedna tabletka? Wzięłam tylko jedną dawkę i teraz zastanawiam się, czy mogę bezpiecznie sięgnąć po alkohol. Jak to wygląda z waszego doświadczenia?
A w ogóle po co zażyłaś Anticol, jeśli planujesz pić alkohol?
Pewnie próbuje walczyć z uzależnieniem…
Tak mi się przynajmniej wydaje.
Też czytałam o Anticolu i sporo informacji można znaleźć, ale nic konkretnego o czasie działania po jednej tabletce. Jak myślicie, czy jedna dawka w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie?
Jeśli organizm nie jest jeszcze ‘nasączony’ Anticolem, to pojedyncza tabletka może działać do dwóch dni, choć z różną intensywnością. Spróbuj dosłownie odrobinę alkoholu – jeśli poczujesz nagłe uderzenie gorąca, zwłaszcza na twarzy, to znaczy, że lek wciąż działa i lepiej się wstrzymać.
Powiem tak, wzięłam tę tabletkę w poniedziałek, czyli jakieś 3-4 dni temu. Myślicie, że teraz to już raczej nie będzie miało żadnego wpływu?
Spokojnie, możesz już pić – minęły przecież jakieś trzy dni, więc nic złego nie powinno się stać. Ale jeśli przypadkiem poczujesz nagłe uderzenie gorąca na twarzy, to lepiej od razu przestań!
Po zażyciu ostatniej tabletki nie powinno się pić alkoholu przez co najmniej 7 dni. To ważne, żeby uniknąć nieprzyjemnych reakcji.
To może być prawda, ale raczej w przypadku regularnego stosowania przez dłuższy czas, na przykład codziennie przez miesiąc. Wtedy organizm jest przesycony substancją i faktycznie potrzeba więcej czasu, żeby się jej pozbyć.
Kiedyś sam brałem Anticol, nawet przez trzy miesiące, więc trochę wiem, jak to działa. Możesz pić – przetestowałem to na sobie, próbowałem różnych kombinacji, zapijałem i eksperymentowałem. Ale to było dawno temu. Szczerze mówiąc, myślałem, że już się tego leku nie stosuje!
Witajcie, ponawiam temat, jakie macie doświadczenia z Anticolem - tylko jedna tabletka zażyta, bez systematycznego brania codziennie. Ile taka jedna tabletka działa czasu w organiźmie? Czy po 3-4 dniach może jeszcze wystąpić reakcja disulfiramowa?