Cirrus można przyjmować 2 razy dziennie – po jednej tabletce co 12 godzin.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/cirrus/ile-mozna-brac-cirrus/
Cirrus można przyjmować 2 razy dziennie – po jednej tabletce co 12 godzin.
mam pytanie do Was – dostałam Cirrus na zatkany nos i alergię. Wzięłam wczoraj wieczorem i faktycznie – pomogło szybko, wreszcie mogłam oddychać. Ale dziś rano znowu wszystko wróciło i się zastanawiam – czy mogę brać drugą tabletkę? Ile razy dziennie można brać Cirrus? Nie chcę przesadzić, bo wiem, że to nie są cukierki, a pseudoefedryna może robić swoje…
Cirrus to nie Apap, że sobie można łyknąć jak boli głowa. Tam jest pseudoefedryna – i to nie byle jaka ilość, tylko 120 mg w jednej tabletce. To naprawdę potrafi człowieka “postawić do pionu”, ale i przegiąć też.
Ja biorę Cirrus tylko wtedy, kiedy mam totalnie zapchany nos – najczęściej przy zmianie pór roku albo jak coś mnie “złapie” i nie wiem, czy to przeziębienie, czy alergia. Lekarz mi wyraźnie powiedział: jedna tabletka rano, jedna wieczorem i koniec. Co 12 godzin.
Raz zrobiłam błąd, bo wzięłam trzecią, bo mi się wydawało, że znowu się zatyka – i potem całą noc nie spałam, serce waliło, a ciśnienie miałam jak balon. Więc teraz trzymam się zasady – 2 razy dziennie i ani grama więcej. Działa i tak dość mocno.
Jak pytasz ile razy dziennie – maksymalnie 2 razy: rano i wieczorem. I to nie tak, że rano 8:00, potem 13:00, tylko minimum 12 godzin przerwy. To dlatego, że ten lek ma przedłużone uwalnianie – działa długo, nawet jeśli wydaje Ci się, że nos znów się zatyka. Jak za szybko weźmiesz drugą tabletkę, to może być zonk – rozdrażnienie, bezsenność, zawroty, serducho jak po Red Bullu.
Ja kiedyś zrobiłam ten błąd – miałam mega zatoki, wzięłam o 7:00 i potem o 15:00, bo „już przestało działać”… No i wieczorem leżałam z oczami jak pięciozłotówki i cały organizm mi się trząsł. Od tamtej pory jestem mądrzejsza – jak nie przechodzi, to dużo wody, inhalacje i cierpliwość. Cirrusa trzymam jako wsparcie, nie jako ratunek co 5 godzin.