Ja mam trochę inne podejście do Wegovy niż na początku planowałam i wrzucam zdjęcie tej rozpiski z instrukcji, bo moim zdaniem dobrze pokazuje, że to nie jest coś, co człowiek bierze „na szybko” i zapomina o temacie. U mnie kuracja trwa już ponad rok i przez ten czas zmieniło się moje patrzenie na ten lek.
Pierwsze miesiące były typową redukcją. Kilogramy leciały w dół, apetyt był dużo łatwiejszy do ogarnięcia, nie miałam tej ciągłej walki ze sobą, podjadania i myślenia o jedzeniu. Potem waga stanęła i szczerze mówiąc — w moim przypadku właśnie o to chodziło. Nie zależało mi już na tym, żeby dalej spadała za wszelką cenę, tylko żeby utrzymać efekt i nie wrócić do punktu wyjścia.
Na zdjęciu widać instrukcję „jak stosować Wegovy raz w tygodniu” i dla mnie to trochę oddaje sedno sprawy. To jest lek, który działa jako stałe wsparcie, a nie magiczny etap z datą końcową, po którym wszystko samo zostaje idealnie. Z moich obserwacji i rozmów z innymi osobami na forum wynika, że u każdego wygląda to inaczej. Znam osoby, które brały 8–9 miesięcy, odstawiły i utrzymały wagę. Ale znam też takie przypadki, w tym swój, gdzie po odstawieniu apetyt i stare schematy zaczynały wracać jak bumerang.
Dlatego dla mnie odpowiedź brzmi: kuracja trwa tyle, ile realnie potrzebujesz, żeby utrzymać efekt i normalnie funkcjonować. Nie patrzę już na to jak na „odchudzanie przez kilka miesięcy”, tylko bardziej jak na narzędzie, które pomaga mi trzymać apetyt i wagę w ryzach. Raz w tygodniu, spokojnie, według instrukcji, bez robienia z tego wielkiego rytuału.
Jeśli ktoś liczy na to, że zrobi kilka miesięcy, schudnie i potem już do końca życia będzie miał spokój bez żadnego wysiłku, to może się rozczarować. Ale jeśli podejść do Wegovy jako do długoterminowego wsparcia, to u mnie naprawdę da się normalnie żyć, nie kręcić się ciągle wokół jedzenia i nie mieć poczucia, że każdy dzień to walka z apetytem. Na ten moment nie traktuję tego jako porażki, tylko jako coś, co mi po prostu pomaga utrzymać efekty.