Ile trwa kuracja Wegovy?

Czas trwania kuracji Wegovy może być różny i zależy od indywidualnych potrzeb i reakcji pacjenta na leczenie. Zazwyczaj, kuracja rozpoczyna się od stopniowego zwiększania dawki leku przez pierwsze pięć miesięcy. Pacjenci zaczynają od dawki 0,25 mg tygodniowo, stopniowo zwiększając ją do ostatecznej dawki 2,4 mg. Po osiągnięciu pełnej siły leku, pacjent kontynuuje przyjmowanie tej dawki. Długość całkowitej terapii jest zależna od celów leczenia i odpowiedzi organizmu na lek, a decyzję o czasie trwania kuracji podejmuje lekarz prowadzący

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/wegovy/ile-trwa-kuracja-wegovy/

Jestem świeżo po pierwszych tygodniach na Wegovy i zaczęłam się zastanawiać nad jedną rzeczą. Ile właściwie trwa taka kuracja? To jest coś na kilka miesięcy, rok, czy raczej „jak bierzesz, to bierzesz”? Jedni piszą, że po schudnięciu trzeba odstawić, inni że jak się odstawi, to wszystko wraca. Jak to było u Was w praktyce, tak po ludzku?

Schudłam ładnie przez pierwsze pół roku, potem waga się ustabilizowała i czułam się super. Spróbowałam odstawić, bo stwierdziłam, że już „umiem jeść normalnie”. Przez pierwsze tygodnie było okej, a potem powoli, po cichu, zaczęło wracać podjadanie. Najpierw kilogram, potem drugi.
Finalnie wróciłam do Wegovy, tylko już nie z nastawieniem „kuracja”, ale raczej utrzymanie wagi. Teraz biorę dłużej, bez presji, i szczerze mówiąc – jest mi z tym dobrze. Dla mnie to nie było coś na 3 miesiące, tylko raczej na dłużej, bo inaczej ciągle bym była w stresie, że znowu przytyję.

Ja mam trochę inne podejście, ale też nie takie jak na początku planowałam. Kuracja trwa u mnie już ponad rok. Pierwsze miesiące to była typowa redukcja – kilogramy leciały, apetyt pod kontrolą, zero walki z samą sobą. Potem waga stanęła i… w sumie o to chodziło. Z moich obserwacji (i rozmów z innymi na forum) wynika, że to nie jest lek „do skończenia”, tylko raczej coś, co bierzesz tak długo, jak chcesz mieć ten efekt. Znam osoby, które brały 8–9 miesięcy, odstawiły i utrzymały wagę, ale znam też takie (w tym siebie), u których bez leku wszystko wracało jak bumerang. Dla mnie odpowiedź brzmi: kuracja trwa tyle, ile potrzebujesz, a nie ile jest napisane w jakimś schemacie. Jak ktoś liczy na magiczny koniec i spokój na zawsze, to może się rozczarować. Ale jeśli potraktuje to jako wsparcie długoterminowe, to naprawdę da się normalnie funkcjonować i nie żyć w ciągłym odchudzaniu.