Przedawkowanie hydroksyzyny

Hydroksyzyna to lek przeciwhistaminowy stosowany w leczeniu objawów alergii, takich jak świąd, pokrzywka czy katar sienny. Jednakże, przyjęcie większej dawki niż zalecana może prowadzić do przedawkowania i wystąpienia różnych objawów, które mogą zagrażać życiu.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/hydroksyzyna/przedawkowanie-hydroksyzyny

Wczoraj przedawkowałam hydroksyzynę. Wieczorem straciłam przytomność, a nad ranem, gdy się obudziłam, nie mogłam wstać z łóżka. Ponownie zasnęłam na kolejne 4 godziny. Dzisiaj czuję się fatalnie – jestem zmęczona, ciągle ziewam. Czy ktoś wie, jak długo może utrzymywać się działanie tego leku po przedawkowaniu?

To zależy, o ile przedawkowałaś. Pij dużo wody, żeby szybciej wypłukać lek z organizmu. Jeśli musisz się dobudzić, kawa może pomóc, ale nie przesadzaj z ilością.

Wzięłam 4 tabletki po 25 mg. Najpierw jedną, potem drugą – uspokoiłam się, ale chciałam, żeby lek zadziałał też na sen. Z głupoty wzięłam kolejne dwie, myśląc, że „kopnie mocniej”. Nawet nie pamiętam, kiedy usnęłam – oglądałam telewizję i nagle zrobił się ranek. Próbowałam wstać z łóżka, ale nie miałam siły i znów zasnęłam.

Leki należy stosować zgodnie z instrukcją. Nie można brać większych dawek, niż jest zalecane – to przecież oczywiste.