Czas trwania terapii lekiem Endovelle zależy od wielu czynników, w tym od indywidualnej reakcji pacjenta na leczenie, nasilenia objawów endometriozy, a także od innych współistniejących stanów zdrowotnych.
Mam pytanie, może trochę głupie, ale serio nie wiem… Jak długo można brać Endovelle? Biorę już pół roku i czuję się raczej dobrze, chociaż czasem mam takie dziwne uczucie napięcia, jakby przed okresem, chociaż okresu już nie mam. Lekarka mówiła, że to normalne, ale nie powiedziała, jak długo można tak jechać na tych tabletkach. Boję się, że może to jakoś źle wpłynie na organizm na dłuższą metę. Jak u Was? Bierzecie długo? Robicie przerwy?
Biorę Endovelle już ponad 3 lata i żyję Więc spokojnie! Lekarka powiedziała mi na początku, że to jest lek do długiego stosowania, tylko trzeba go dobrze tolerować i chodzić na kontrolę co jakiś czas.
U mnie endometrioza była potwierdzona laparoskopowo – miałam torbiele, straszne bóle, nawet czasem nie byłam w stanie iść do pracy. Endovelle to było moje wybawienie – po 3 miesiącach przestałam mieć okres, ból zniknął prawie całkowicie. Jedyny minus to to, że libido siadło, ale jak mi ból przeszedł, to związek uratowany, bo wcześniej to tylko płacz i kocyk.
Robiłam raz densytometrię, bo jestem drobna i miałam lekkie zawroty głowy – wynik był OK. Lekarka powiedziała, że ważne, żeby się ruszać, witaminę D brać i obserwować siebie. I jeśli nie planujesz w najbliższym czasie dzieci, to można brać spokojnie i dłużej – są kobiety, które lecą na tym latami.