Jak długo można brać Ketrel?

Najczęściej stosowanym schematem leczenia depresji jest stosowanie Ketrelu przez okres 6-12 miesięcy. Jednak długość leczenia może się różnić w zależności od wielu czynników, takich jak ciężkość depresji, odpowiedź na leczenie i współistniejące choroby. Dlatego decyzję o długości leczenia Ketrelem powinien podjąć lekarz prowadzący.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/ketrel/jak-dlugo-mozna-brac-ketrel

Od 3 miesięcy biorę Ketrel na problemy ze snem i ogólnie na uspokojenie, bo miałam bardzo ciężki czas ostatnio. Lekarz mówi, że na razie mam go brać dalej, ale ja się boję, czy to nie jest za długo? Czy ktoś z Was brał Ketrel dłużej? Jakie macie doświadczenia? Trochę mnie to wszystko stresuje, bo nie chcę się od tego uzależnić. Dzięki za każdą odpowiedź!

@Ancia_m brałam Ketrel przez prawie rok. Zaczęło się podobnie jak u Ciebie – mega stres, bezsenność, miałam wrażenie, że mój organizm już nie wyrabia. Lekarz przepisał mi ten lek, bo powiedział, że działa dobrze na takie „rozkręcone myśli”, które nie dają spać. I faktycznie pomógł, spałam po nim jak dziecko, co dla mnie było cudem, bo wcześniej potrafiłam przewracać się w łóżku do piątej rano.

Na początku też się bałam, że się od tego uzależnię. Wiadomo, człowiek czyta w internecie różne rzeczy i od razu wyobraża sobie najgorsze. Ale mój psychiatra powiedział mi wtedy coś ważnego: Ketrel to nie benzodiazepiny, nie uzależnia tak jak one. Oczywiście, organizm się trochę przyzwyczaja, ale przy odstawianiu wystarczy robić to powoli, pod kontrolą lekarza. Ja schodziłam z dawki przez 2 miesiące i było okej.

Muszę jednak powiedzieć, że brałam go głównie na sen, a nie na jakieś ciężkie psychiczne problemy, więc może dlatego u mnie poszło tak gładko. Mam koleżankę, która brała Ketrel na schizofrenię i u niej to wygląda zupełnie inaczej – bierze go już kilka lat i nie zapowiada się, żeby miała przestać. Ale u niej to pomaga na stałe trzymać chorobę w ryzach, więc to chyba zupełnie inna historia.

Moja rada? Jeśli się boisz, pogadaj jeszcze raz z lekarzem. Może warto ustalić, ile jeszcze masz brać i jak później powoli to odstawić. Ale z własnego doświadczenia powiem Ci, że Ketrel naprawdę potrafi pomóc i nie ma co panikować. Tylko ważne, żeby się pilnować i nie brać dłużej niż trzeba.