Jak długo można brać Sorbifer Durules?

Czas trwania terapii lekiem Sorbifer Durules jest indywidualny i zależy od potrzeb pacjenta. Lek jest stosowany do uzupełnienia niedoboru żelaza, a decyzję o długości terapii podejmuje lekarz prowadzący na podstawie badań pacjenta.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/sorbifer-durules/jak-dlugo-mozna-brac-sorbifer-durules/

Hej, mam niedobór żelaza i lekarz przepisał mi Sorbifer Durules. Nie powiedział jednak, jak długo powinnam to brać. Ile trwa taka terapia w praktyce? Miesiąc? Dwa? Pół roku? Dajcie znać, jak to wyglądało u Was.

U mnie leczenie Sorbiferem trwało około 3 miesięcy. Po pierwszym miesiącu hemoglobina wróciła do normy, ale ferrytyna była dalej niska, więc lekarz kazał brać jeszcze dwa. Moja siostra po ciąży brała prawie 4 miesiące, bo miała duży niedobór. Z tego co wiem, to większość ludzi bierze ten lek od 2 do 4 miesięcy, zależnie od wyników. Raczej nikt nie kończy po samych kilku tygodniach.

Ja brałam Sorbifer około 2,5 miesiąca i dopiero wtedy wyniki się ustabilizowały. Zrobiłam kontrolę i lekarz dorzucił mi jeszcze miesiąc, żeby odbudować zapasy żelaza, bo ferrytyna była na granicy. Moja koleżanka miała podobnie – 3 miesiące podstawy + miesiąc „na zapas”. Więc realnie licz 3–4 miesiące, w zależności od tego, jak szybko podniesie ci się ferrytyna.