Jak oceniacie efekty stosowania Sorbifer Durules i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z niedoborem żelaza i anemią – każda historia ma znaczenie!
Byłam anemiczna przez lata i myślałam, że to po prostu moja natura. Nie miałam pojęcia, że napoje gazowane, które piłam, blokowały wchłanianie żelaza (i wapnia) przez mój organizm. Pewnej nocy moje tętno nie zwolniło. Obudziłam męża i pojechaliśmy do szpitala. Okazało się, że moja anemia była tak zaawansowana, że czerwone krwinki nie dostarczały wystarczającej ilości tlenu do mojego ciała, a moje serce biło szybciej, próbując nadrobić niedobory. Lekarze powiedzieli, że gdybym nie przyszła do szpitala, moje serce mogłoby w końcu się poddać. Próbowałam zwykłych preparatów żelaza, ale wywoływały u mnie okropne, bolesne wzdęcia. Sorbifer Durules to jedyne żelazo, które tego nie robi. Tabletki te są wykonane w specjalny sposób, który umożliwia organizmowi przyswajanie żelaza bez takich nieprzyjemnych skutków ubocznych, choć mogą powodować zaparcia. Jem trzy suszone śliwki dziennie, aby temu przeciwdziałać.
Biorę Sorbifer Durules już od jakiegoś czasu. Na początku, przez pierwsze 3 dni, miałam skurcze, bóle głowy i ogólnie czułam się kiepsko, ale potem trochę się to uspokoiło. Problem w tym, że teraz zaczęły mi się robić czyraki/ropne krosty na ciele i szczerze mówiąc trochę mnie to niepokoi. Lekarz kazał mi brać po 2 tabletki Sorbifer Durules dziennie przez 6 miesięcy, więc teraz nie wiem, czy powinnam przerwać branie, zmniejszyć dawkę, czy po prostu wrócić do lekarza i dopytać, czy te zmiany skórne mogą mieć związek z tym lekiem.
Odkryłam, że jeśli biorę taki suplement (u mnie Sorbifer Durules) wieczorem, tuż przed snem, popijając dużą szklanką wody i mając koło łóżka butelkę z wodą „na noc”, to praktycznie nie mam mdłości. Dzięki temu mogę normalnie jeść w ciągu dnia, a tabletkę biorę dopiero na noc – czasem z kawałkiem banana albo jakiegoś owocu, bo mam lekką fobię przed połykaniem dużych tabletek. Ta woda przy łóżku pomaga też, jeśli w nocy dopadnie suchość w ustach.