Jak długo można stosować Arketis?

Długość stosowania leku Arketis, zawierającego substancję czynną paroksetynę, jest uzależniona od indywidualnych potrzeb pacjenta i powinna być decydowana przez lekarza prowadzącego. Paroksetyna jest zazwyczaj stosowana jako lek długotrwały; może być konieczne przyjmowanie jej przez wiele miesięcy, a nawet lat, zwłaszcza w przypadku przewlekłych zaburzeń, takich jak depresja czy zaburzenia lękowe.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/arketis/jak-dlugo-mozna-stosowac-arketis/

Hej wszystkim, mam pytanie trochę wstydliwe, ale serio nie wiem, co robić. Biorę od dwóch tygodni Arketis na stany lękowe i depresję. Czuję, że powoli zaczyna działać, ale w weekend mam urodziny koleżanki i wiadomo – będzie impreza, alkohol, ludzie. No i teraz pytanie: czy przy Arketisie można pić alkohol? Nie mówię o zalaniu się w trupa, tylko o lampce wina albo dwóch piwach. Lekarka coś wspominała, że lepiej nie, ale w sumie nie wyjaśniła, dlaczego dokładnie. Jak to wyglądało u Was? Piliście coś czasem na leku? Coś się działo?

Biorę Arketis od października, już prawie pół roku. U mnie było tak, że przez pierwsze trzy miesiące nie tknęłam ani kropelki alkoholu, bo bałam się, że rozwalę sobie terapię. Ale potem była wigilia firmowa i stwierdziłam, że wypiję kieliszek wina… i powiem Ci – żałowałam.

Nie upiłam się ani nic, ale następnego dnia miałam taki stan lękowy jak za najgorszych czasów – serce waliło, suchość w ustach, drgawki, a mózg dosłownie rozjechany. Do tego straszne mdłości i taka psychiczna „rozklejka”, że nie wiedziałam, co się dzieje. I to wszystko po jednej lampce!