Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Adablok w leczeniu objawów pęcherza nadreaktywnego, takich jak naglące parcie na mocz, częstomocz czy nietrzymanie moczu? Czy zauważyliście poprawę w codziennym funkcjonowaniu oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, na przykład suchość w ustach, zaparcia czy zaburzenia widzenia? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Adablok pomógł mi w kontrolowaniu objawów nadreaktywnego pęcherza. Przed rozpoczęciem leczenia często musiałem wstawać w nocy, co zaburzało mój sen. Po kilku tygodniach stosowania leku zauważyłem poprawę – noce stały się spokojniejsze, a w ciągu dnia rzadziej odczuwam nagłe parcie na mocz. Jedynym efektem ubocznym, który zauważyłem, jest sporadyczna suchość w ustach, ale jest to do zaakceptowania w porównaniu z korzyściami, jakie przynosi lek.
Lekarz przepisał mi Adablok 10 mg. Przez pierwsze około 10 dni lek praktycznie całkowicie złagodził moje objawy związane z pęcherzem – nagłe parcie na mocz prawie zniknęło i dużo rzadziej musiałam chodzić do toalety. Niestety pojawiły się też skutki uboczne, głównie suchość w ustach i zawroty głowy.
Po tych kilku dniach zauważyłam jednak coś niepokojącego. Zaczęło mi być bardzo trudno oddać mocz, jakby pęcherz nagle przestał normalnie pracować. Mam wrażenie, jakby pęcherz się „zablokował” i nie potrafił się opróżnić tak jak wcześniej. Oddawanie moczu stało się powolne i bardzo niekomfortowe.
To uczucie jest naprawdę nieprzyjemne, dlatego jutro idę do lekarza, żeby skonsultować co się dzieje i czy to może być skutek działania Adabloku. Mam nadzieję, że uda się to szybko wyjaśnić, bo w tej chwili jest to bardzo uciążliwe.
U mnie Adablok zadziałał już w ciągu 24 godzin od przyjęcia pierwszej dawki. Na razie nie mam problemów z zaparciami ani z zatrzymywaniem wody w organizmie. Pojawił się tylko lekki ból głowy rano i suchość w ustach, ale to dla mnie naprawdę niewielka cena za efekt, jaki daje lek.
Najważniejsze jest to, że dzięki Adablokowi czuję się dużo pewniej, kiedy jestem poza domem. Wcześniej ciągle martwiłam się, czy nagle nie będę musiała szukać toalety, a teraz ten stres jest dużo mniejszy. Na ten moment jestem bardzo zadowolona z działania leku i mam nadzieję, że tak zostanie.
Adablok praktycznie całkowicie rozwiązał u mnie problem z nietrzymaniem moczu. Mam wcześniej założoną taśmę na pęcherz i bardzo nie chciałam przechodzić kolejnej operacji, dlatego najpierw zdecydowałam się spróbować leczenia lekami. Po rozpoczęciu stosowania Adabloku wyciek moczu praktycznie zniknął i pod tym względem lek działa naprawdę dobrze.
Nie zauważyłam problemów z zaparciami ani z suchością pochwy. Natomiast pojawiła się suchość w ustach, gardle i oczach (noszę soczewki kontaktowe), więc rano często budzę się z wysuszonym i lekko obolałym gardłem. Zauważyłam też, że mniej się pocę, co akurat traktuję jako pozytywny efekt.
Biorę Adablok od około 5–6 tygodni i w ostatnim czasie zaczęłam zauważać coś niepokojącego – pogorszenie widzenia. Obraz momentami jest rozmazany albo jakby zniekształcony. Byłam nawet umówiona do okulisty, ale dopiero później przyszło mi do głowy, że może to być skutek działania Adabloku. Mam 45 lat i początkowo pomyślałam, że to po prostu kwestia wieku.
Teraz zastanawiam się, co dalej zrobić. Prawdopodobnie spróbuję odstawić lek na tydzień i zobaczyć, czy wzrok wróci do normy. Problem polega na tym, że inne leki na pęcherz, które wcześniej próbowałam (np. podobne preparaty z tej grupy), powodują u mnie tak dużą senność w ciągu dnia, że praktycznie nie jestem w stanie normalnie funkcjonować.
Ten lek okazał się najlepszym preparatem, jaki do tej pory stosowałem na częste oddawanie moczu. Mam wrażenie, że Adablok działa najskuteczniej, a jednocześnie powoduje u mnie najmniej skutków ubocznych w porównaniu z innymi lekami.
Próbowałem już praktycznie większości leków dostępnych na ten problem, które są stosowane przy nadreaktywnym pęcherzu, ale żaden nie dawał tak dobrego efektu jak Adablok. W niektórych przypadkach pojawiały się u mnie nieprzyjemne działania uboczne albo lek po prostu nie działał wystarczająco dobrze.
Dlatego na ten moment zamierzam kontynuować stosowanie Adabloku, bo jak dotąd jest to lek, który najlepiej radzi sobie z moimi objawami i pozwala mi normalnie funkcjonować na co dzień.
Podczas stosowania Adabloku miałam bardzo suchość w ustach, a przez to mój język był cały czas podrażniony i obolały. Było to na tyle uciążliwe, że poszłam z tym nawet do lekarza, bo myślałam, że może to jakaś infekcja albo inny problem. Lekarz obejrzał język, ale nie znalazł żadnej konkretnej przyczyny tych dolegliwości.
Przez prawie dwa miesiące miałam ciągle bolesny język, który nie chciał się zagoić. Dopiero kiedy skończyło mi się opakowanie Adabloku i przestałam brać lek, zauważyłam zmianę. Już po około dwóch dniach język zaczął się wyraźnie goić, a po tygodniu problem praktycznie całkowicie zniknął.
Dlatego szczerze mówiąc zaczęłam podejrzewać, że mogło to być związane właśnie z działaniem Adabloku. Najprawdopodobniej suchość w ustach spowodowana przez lek sprawiała, że język był cały czas podrażniony i nie mógł się normalnie regenerować.
Lekarz przepisał mi Adablok 10 mg i przez pierwsze około 10 dni lek praktycznie całkowicie zlikwidował moje objawy związane z pęcherzem. Parcie na mocz wyraźnie się zmniejszyło i czułam dużą ulgę. Pojawiły się co prawda skutki uboczne, takie jak suchość w ustach i lekkie zawroty głowy, ale na początku wydawało mi się, że to dość niewielka cena za poprawę.
Po tych kilku dniach zaczęłam jednak zauważać coś niepokojącego. Oddawanie moczu stało się bardzo trudne, jakby pęcherz nagle przestał normalnie pracować. Mam wrażenie, jakby pęcherz był „zablokowany” albo mocno napięty i nie chciał się opróżniać tak jak wcześniej.
To jest naprawdę bardzo niekomfortowe i niepokojące uczucie, dlatego postanowiłam umówić się do lekarza i jutro mam wizytę. Chcę sprawdzić, czy może to być skutek działania Adabloku i czy powinnam dalej go stosować. Mam nadzieję, że uda się szybko wyjaśnić przyczynę, bo w tej chwili jest to bardzo uciążliwe.