Jak długo można zażywać Histigen?

Długość kuracji lekiem Histigen, który zawiera betahistynę, jest ściśle indywidualna i zależy od wielu czynników, w tym od diagnozy, nasilenia objawów oraz odpowiedzi pacjenta na leczenie. Lek ten jest często przepisywany w długotrwałym leczeniu chorób takich jak choroba Meniere’a, gdzie wymagane jest ciągłe zarządzanie objawami, takimi jak zawroty głowy, szumy uszne i utrata słuchu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/histigen/jak-dlugo-mozna-zazywac-lek-histigen/

Biorę Histigen od prawie 4 miesięcy na zawroty głowy i podejrzenie Ménière’a. Na początku było strasznie – wirowanie takie, że musiałam się kłaść w ciągu dnia, w sklepie miałam wrażenie, że zaraz się przewrócę. Po jakimś czasie lek zaczął działać i faktycznie jest lepiej.

Tylko teraz się zastanawiam – jak długo w ogóle można brać Histigen? Czy to jest lek na kilka miesięcy i koniec, czy można go brać rok albo dłużej? Boję się trochę, że jak będę brał za długo, to coś sobie „rozreguluję”, ale z drugiej strony nie chcę powrotu tych ataków. Jak to u Was wyglądało?

Też miałam takie jazdy z błędnikiem, że myślałam, że zwariuję. U mnie to zaczęło się po jakiejś infekcji i długo nie mogłam dojść do siebie. Na początku byłam sceptyczna, bo po tygodniu nie widziałam żadnej poprawy, a potem nagle po jakichś 4–5 tygodniach zaczęło się uspokajać.

Też się bałam, że tak długo brać lek to nie wiadomo co będzie. Ale z tego, co się orientuję i co czytałam, to ten lek można brać dłużej, jeśli pomaga. To nie jest coś w stylu antybiotyku, że bierzesz 7 dni i koniec. Raczej działa tak, że wspiera błędnik i zmniejsza napady.

Ja próbowałam odstawić po pół roku i po jakimś czasie zaczęły się znowu lekkie zawroty. Nie takie jak wcześniej, ale jednak. Więc wróciłam na mniejszą dawkę jeszcze na kilka miesięcy. Potem dopiero powoli zeszłam i teraz już nie biorę.

Moim zdaniem to kwestia tego, czy objawy są pod kontrolą. Jak pomaga i nie masz skutków ubocznych, to wiele osób bierze długoterminowo. Najgorsze są te nawroty, bo człowiek się potem boi nawet wyjść z domu.

Z tego, co wiem, ten lek nie ma jakiegoś „maksymalnego limitu” w stylu: tylko 3 miesiące i ani dnia dłużej. Raczej patrzy się, czy działa i czy jest potrzebny. Znam osobę, która bierze go sezonowo – jak zaczyna się pogarszać, to wraca na parę miesięcy.

To chyba nie jest lek, który coś uzależnia czy niszczy organizm przy dłuższym braniu, tylko bardziej kwestia kontroli objawów. Jak jest poprawa i funkcjonujesz normalnie, to ludzie biorą nawet rok czy dłużej. Jak nie pomaga – to nie ma sensu ciągnąć.