Jak długo stosować Budezonid?

Czas stosowania budezonidu zależy od charakteru choroby i celu terapii.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/budezonid/jak-dlugo-stosowac-budezonid

Mam pytanie odnośnie Budezonidu. Biorę go już od pół roku na astmę i zastanawiam się, jak długo to jeszcze potrwa. Czuję się lepiej, nie mam ataków od dłuższego czasu, ale nie ukrywam, że chciałabym już skończyć z tymi inhalacjami. Czy ktoś z Was wie, jak długo można stosować Budezonid? Czy to jest coś, co się bierze całe życie, czy jednak w końcu można to odstawić? Jak wyglądało to u Was?

Pamiętam, że na początku byłam przekonana, że to tylko chwilowe – no wiesz, że wezmę przez kilka miesięcy i po sprawie. Ale mój organizm szybko mi pokazał, że to nie takie proste.

Na początku myślałam: „Okej, czuję się dobrze, to może czas odstawić”. Ale za każdym razem, gdy próbowałam schodzić z dawki za szybko, objawy wracały. Nie jakieś dramatyczne ataki, ale np. wieczorne duszności, świszczący oddech po wysiłku – no, po prostu czułam, że coś jest nie tak. W końcu pogodziłam się z tym, że to musi być długoterminowa historia.

U mnie wyglądało to tak, że po około roku lekarz pozwolił zmniejszyć dawkę. Stopniowo przeszłam z dwóch inhalacji dziennie na jedną, a potem na tzw. „dawkę podtrzymującą”. W tej chwili biorę minimalną dawkę tylko raz na dobę i czuję się świetnie. Nie wiem, czy kiedykolwiek będę mogła całkowicie odstawić, ale powiem Ci, że jak już znajdziesz odpowiednią dawkę i regularny rytm, to życie z astmą jest naprawdę do ogarnięcia.

Mam też znajomą, która stosowała Budezonid przez kilka miesięcy tylko w okresie zimowym, bo u niej astma jest bardziej sezonowa. Jak się zrobiło ciepło, to mogła odstawić całkiem. Więc wszystko zależy od organizmu i od tego, jak dobrze udaje się utrzymać kontrolę nad objawami.