Czas, w jakim Solinco zaczyna wykazywać działanie, może różnić się w zależności od indywidualnych cech organizmu pacjenta oraz specyfiki jego stanu zdrowia. Z reguły jednak pierwsze efekty leczenia zauważalne są po kilku tygodniach regularnego stosowania leku.
Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/solinco/jak-dlugo-stosowac-solinco
Biorę od ponad miesiąca na pęcherz nadreaktywny. Wcześniej to była tragedia – 10–15 razy dziennie do toalety, w nocy po 2–3 pobudki. Teraz jest dużo lepiej, serio czuję różnicę. Ale zaczęłam się zastanawiać, czy to się bierze cały czas? Czy po jakimś czasie trzeba odstawić?
Ja brałam Solinco prawie 8 miesięcy, więc coś Ci powiem z własnego doświadczenia. Na początku też myślałam, że to pewnie na chwilę, jak antybiotyk czy coś. A tu się okazało, że to bardziej leczenie objawowe – jak pomaga, to się bierze dalej.
U mnie pierwsza kontrola była po miesiącu. Była poprawa, więc lekarz powiedział, że kontynuujemy. Po pół roku spróbowałam odstawić, bo czułam się już super. I niestety… po około 3 tygodniach zaczęło wracać częste parcie. Więc wróciłam do leku.
Moja mama też miała problemy z pęcherzem i brała podobny lek latami. Mówiła, że dopóki działa i nie ma strasznych skutków ubocznych, to nie ma co się męczyć bez sensu.
Ja miałam trochę inną historię. Brałam Solinco około 3 miesięcy. Na początku było super – mniej latania do łazienki, w nocy przestałam wstawać. Ale zaczęły mnie męczyć zaparcia i suchość w ustach. Na wizycie kontrolnej powiedziałam o tym i dostałam zalecenie, żeby spróbować odstawić i zobaczyć, co się stanie. I powiem Ci, że u mnie objawy nie wróciły od razu. Może dlatego, że w międzyczasie zaczęłam ćwiczyć mięśnie dna miednicy i ograniczyłam kawę.