Metronidazol jest metabolizowany w wątrobie i wydalany głównie przez nerki. Czas, który lek pozostaje w organizmie, zależy od jego okresu półtrwania, czyli czasu, w którym poziom leku w organizmie zmniejsza się o połowę. Okres półtrwania metronidazolu wynosi od 6 do 8 godzin dla osób dorosłych, choć może się to różnić w zależności od indywidualnych czynników, takich jak wiek, funkcjonowanie wątroby i nerek.
Hej wszystkim, mam pytanie dotyczące Metronidazolu. Wiem, że to popularny lek, ale nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi, jak długo utrzymuje się w organizmie. Zaczęłam się zastanawiać, bo skończyłam kurację tydzień temu, a dalej mam wrażenie, że mój organizm nie wrócił do normy – trochę dziwnie się czuję, jakbym miała gorszą tolerancję na alkohol i jakby mój żołądek nie do końca się uspokoił. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Jak długo Wy czuliście skutki tego leku? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
@saginata Brałam Metronidazol jakieś pół roku temu przez dziesięć dni, bo walczyłam z infekcją. Lek działał świetnie, bo problem minął szybko, ale… no właśnie – „pamiątka” po nim została na dłużej.
Po zakończeniu kuracji miałam wrażenie, że mój organizm potrzebuje czasu, żeby się zregenerować. Też zauważyłam, że alkohol działał na mnie inaczej – wystarczyła lampka wina, żeby poczuć się dziwnie. Po czasie dowiedziałam się, że Metronidazol wchodzi w reakcję z alkoholem nawet kilka dni po odstawieniu, a jak się ma osłabiony organizm, to pewnie i dłużej.
Dodatkowo czułam się ogólnie zmęczona i miałam dziwne rewolucje żołądkowe. Przez chwilę myślałam, że to coś poważniejszego, ale mój lekarz uspokoił mnie, mówiąc, że ten lek może trochę naruszyć naturalną florę bakteryjną. Wtedy zaczęłam brać probiotyki i w sumie to pomogło. Po około dwóch tygodniach wszystko wróciło do normy.