Naraya Plus składa się z 28 tabletek, z których 24 różowe zawierają aktywne hormony, a 4 białe są tabletkami placebo, nie zawierającymi substancji czynnych. Kiedy pomija się białe tabletki i przechodzi od razu do nowego blistra z różowymi tabletkami, utrzymuje się poziom hormonów w organizmie, co zapobiega krwawieniu. Oznacza to, że organizm nie przechodzi przez typowy okres odstawienia, kiedy to naturalnie dochodzi do krwawienia.
Mam pytanie dotyczące przesunięcia okresu tabletkami antykoncepcyjnymi Naraya Plus. Planuję wyjazd za granicę na święta i niestety moje dni będą się pokrywać z tym terminem. Czy ktoś z Was próbował przesuwać okres tymi tabletkami? Jak to dokładnie zrobić, żeby było skutecznie i bezpiecznie? No i czy zdarzyły się Wam jakieś skutki uboczne? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę!
Z mojego doświadczenia z tabletkami (też Naraya Plus, używam ich od dwóch lat), przesunięcie okresu jest dość proste. Jeśli masz opakowanie z tabletkami placebo (te białe), to po prostu ich nie bierzesz, tylko od razu zaczynasz kolejne opakowanie z aktywnymi tabletkami. To zazwyczaj działa bez problemu i okres nie przychodzi, ale musisz liczyć się z tym, że mogą pojawić się drobne plamienia.
Ja tak zrobiłam, kiedy miałam wesele siostry – wszystko przebiegło ok, choć czułam lekkie napięcie w podbrzuszu w czasie, kiedy normalnie miałabym okres. Po powrocie do normalnego schematu brania tabletek wszystko wróciło do normy.
Ważne jest tylko, żeby nie przesuwać okresu zbyt często, bo może to rozregulować cykl hormonalny. U mnie nic się nie stało, ale słyszałam od koleżanki, że miała bóle głowy i była bardziej rozdrażniona. W razie wątpliwości warto się upewnić u ginekologa, ale to już taka oczywista rada. Trzymam kciuki za udany wyjazd!