Jak przesunąć okres tabletkami Naraya Plus?

Naraya Plus składa się z 28 tabletek, z których 24 różowe zawierają aktywne hormony, a 4 białe są tabletkami placebo, nie zawierającymi substancji czynnych. Kiedy pomija się białe tabletki i przechodzi od razu do nowego blistra z różowymi tabletkami, utrzymuje się poziom hormonów w organizmie, co zapobiega krwawieniu. Oznacza to, że organizm nie przechodzi przez typowy okres odstawienia, kiedy to naturalnie dochodzi do krwawienia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/naraya-plus/jak-przesunac-okres-tabletkami-naraya-plus

Mam pytanie dotyczące przesunięcia okresu tabletkami antykoncepcyjnymi Naraya Plus. Planuję wyjazd za granicę na święta i niestety moje dni będą się pokrywać z tym terminem. Czy ktoś z Was próbował przesuwać okres tymi tabletkami? Jak to dokładnie zrobić, żeby było skutecznie i bezpiecznie? No i czy zdarzyły się Wam jakieś skutki uboczne? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę!

Z mojego doświadczenia z tabletkami (też Naraya Plus, używam ich od dwóch lat), przesunięcie okresu jest dość proste. Jeśli masz opakowanie z tabletkami placebo (te białe), to po prostu ich nie bierzesz, tylko od razu zaczynasz kolejne opakowanie z aktywnymi tabletkami. To zazwyczaj działa bez problemu i okres nie przychodzi, ale musisz liczyć się z tym, że mogą pojawić się drobne plamienia.

Ja tak zrobiłam, kiedy miałam wesele siostry – wszystko przebiegło ok, choć czułam lekkie napięcie w podbrzuszu w czasie, kiedy normalnie miałabym okres. Po powrocie do normalnego schematu brania tabletek wszystko wróciło do normy.

Ważne jest tylko, żeby nie przesuwać okresu zbyt często, bo może to rozregulować cykl hormonalny. U mnie nic się nie stało, ale słyszałam od koleżanki, że miała bóle głowy i była bardziej rozdrażniona. W razie wątpliwości warto się upewnić u ginekologa, ale to już taka oczywista rada. Trzymam kciuki za udany wyjazd!