Naraya i Naraya Plus to hormonalne środki antykoncepcyjne, które zawierają te same składniki aktywne: etynyloestradiol (0,02 mg) oraz drospirenon (3 mg). Oba te leki działają na zasadzie złożonej antykoncepcji, zapobiegając owulacji, zagęszczając śluz szyjkowy i modyfikując wyściółkę macicy, aby zapobiec zagnieżdżeniu się zapłodnionego jajeczka.
Od kilku miesięcy stosowałam Naraya Plus, która ma 24 tabletki z hormonem i 4 placebo. Dzisiaj jednak, wykupując receptę, farmaceutka wydała mi Naraya, która zawiera tylko 21 tabletek z hormonem, a przerwa trwa 7 dni. Trochę się pogubiłam – kiedy powinnam zacząć brać Naraya po zakończeniu obecnego opakowania Naraya Plus? I jak powinnam teraz robić przerwy między kolejnymi opakowaniami, żeby wszystko było zgodne z zaleceniami? Będę wdzięczna za pomoc!
Zrób normalną 4-dniową przerwę, jak przy Naraya Plus, i 5. dnia zacznij brać nową Narayę.
Przy tradycyjnych tabletkach Naraya, które mają 21 tabletek z hormonem, przerwa trwa standardowo 7 dni, ale nie martw się – w tym czasie jesteś chroniona. Drospirenon, który znajduje się w tabletkach, blokuje owulację jeszcze przez co najmniej 7 dni od odstawienia, więc nie ma znaczenia, czy przerwa wynosi 7 dni, jak w przypadku Naraya, czy 4 dni, jak w Naraya Plus. Możesz bez obaw kontynuować swój nowy schemat – skuteczność antykoncepcji będzie taka sama.