Pulmicort na kaszel suchy czy mokry?

Pulmicort najczęściej stosuje się przy kaszlu suchym, zwłaszcza gdy jest wywołany stanem zapalnym w drogach oddechowych (np. przy astmie czy krupie).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pulmicort/czy-pulmicort-nasila-kaszel

Dziewczyny, potrzebuję rady… Mój 4-letni syn od trzech tygodni pokasłuje mokro. Na początku zdarzało się to sporadycznie, później trochę częściej. Podawałam mu syrop sosnowy i robiłam inhalacje z Mucosolvanu, ale nieregularnie. Wydawało się, że kaszel się zmniejsza, pojawiał się rzadziej, więc trochę to zlekceważyłam.

Niestety od dwóch dni znowu kaszle częściej, mokro i dość intensywnie. Poza tym nic mu nie dolega – gardło ma blade, nie ma kataru, jest w świetnej formie. Zaczęłam robić mu dwa razy dziennie inhalacje z Mucosolvanu i Pulmicortu, zgodnie z wcześniejszym zaleceniem pediatry.

Mam jednak wątpliwości – czy Pulmicort w tej sytuacji ma sens? Syn nie ma alergii. Jutro idę z nim do lekarza, żeby go osłuchał. Co mogę jeszcze zrobić z tym kaszlem? Czy Pulmicort jest odpowiedni, czy może polecacie coś innego na taki mokry kaszel?

Naprawdę trudno powiedzieć, czy Pulmicort w Waszym przypadku ma sens – być może tak, bo to przecież lek przeciwzapalny. U nas stosujemy go już od ponad dwóch lat codziennie wieczorem, a w razie zaostrzeń także rano i w południe. Jednak mój młody ma alergię i astmę oskrzelową, więc to inna sytuacja.

Wiem jednak, że lekarze przepisują ten lek również dzieciom bez alergii. Myślę, że spokojnie wystarczy to, co już robisz – inhalacje z Mucosolvanu i Pulmicortu. Możesz dodatkowo podać jakiś syrop wykrztuśny, ale pamiętaj, żeby zachować godzinny odstęp od inhalacji Mucosolvanem. U nas taka kombinacja często działa skutecznie.