Jak szybko działa Trittico

Trittico to lek o działaniu przeciwdepresyjnym, którego główną substancją czynną jest chlorowodorek trazodonu. Czas działania Trittico zależy od konkretnej postaci leku oraz indywidualnych cech pacjenta.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/trittico/ile-godzin-dziala-trittico

Cześć, po jakim czasie Trittico zaczyna działać na stany lękowe? Biorę je już tydzień i dwa dni. Przez pierwszy tydzień było naprawdę dobrze, ale potem lęki wróciły, choć w mniejszym nasileniu niż wcześniej.

Ja biorę Trittico XR od ponad miesiąca. Przez pierwsze trzy tygodnie bywało momentami nawet gorzej niż przed lekami, ale lekarz uprzedzał mnie, że tak może się zdarzyć. Dopiero teraz zaczynam odczuwać właściwe działanie. Moim zdaniem warto uzbroić się w trochę cierpliwości i dać sobie około miesiąca. Jeśli po tym czasie nadal będzie źle, wtedy warto wrócić do tematu i pomyśleć o zmianie leczenia.

U wielu osób lek zaczyna wyraźniej działać dopiero po około miesiącu. W tym czasie mogą pojawiać się skutki uboczne, czasem nawet przejściowe nasilenie lęku. Jeśli po miesiącu nadal będzie podobnie, najlepiej omówić to z psychiatrą.

Moim zdaniem Trittico działa bardziej nasennie niż typowo przeciwlękowo. Przy silnych stanach lękowych warto porozmawiać o leku nastawionym konkretnie na lęk, np. pregabalinie. U mnie pregabalina w dawce 600 mg dziennie praktycznie wyciszyła lęk do zera.