Od wczoraj biorę Klacid na infekcję zatok i mam pewien problem. Czy moglibyście polecić jakiś konkretny probiotyk, który dobrze się sprawdza przy tym antybiotyku? Słyszałam, że bez probiotyku można się nabawić niezłego bałaganu w jelitach… Jest tego tyle na rynku, że nie wiem, co wybrać. Chciałabym coś, co naprawdę działa i jest dostępne w aptekach, bo zamawiać przez internet nie mam teraz czasu. Macie jakieś sprawdzone produkty? Dzięki za każdą wskazówkę
Ja też miałam niezłą jazdę z Klacidem! Pamiętam, jak kilka lat temu lekarz przepisał mi ten antybiotyk na zapalenie gardła. Myślałam wtedy, że to zwykłe leczenie, ale po trzech dniach zaczęłam mieć problemy z żołądkiem. Wiecie, takie dziwne uczucie, jakby jelita miały własne życie… Do tego biegunka, której wolałabym nie wspominać.
Wtedy farmaceutka doradziła mi kupić probiotyk Enterol 250, bo zawiera Saccharomyces boulardii. Powiedziała, że to drożdże, które dobrze chronią jelita przed skutkami antybiotyków. Przyznam, byłam sceptyczna, ale już po dwóch dniach poczułam różnicę. Biegunka się uspokoiła, a ja zaczęłam czuć się bardziej „normalnie”. Co ciekawe, farmaceutka zaleciła brać probiotyk z przerwą co najmniej dwie godziny od antybiotyku. To ważne, bo inaczej podobno probiotyk nie działa tak dobrze.
Od tamtej pory mam Enterol zawsze w apteczce, bo nigdy nie wiadomo, kiedy będzie potrzebny. Plus jest taki, że można go dostać w każdej aptece – nawet te najmniejsze na osiedlu go mają. Raz spróbowałam innego probiotyku, bo był tańszy, ale efekt nie był już taki sam. Enterol to mój złoty środek.